Ce raport de triste amintiri sovietice îi prezintă Șoigu lui Putin și cum arată realitatea

Ce raport de triste amintiri sovietice îi prezintă Șoigu lui Putin și cum arată realitatea

Ministrul Apărării Serghei Șoigu i-a raportat lui Vladimir Putin că Rusia are „cea mai pregătită armată din lume pentru lupte” și că se dotează într-un timp record cu arme noi. Totuși, realitatea de pe câmpul de luptă din Ucraina contrazice aceste informații vânturate public, relatează meduza.io.

Serghei Șoigu (dreapta), la raport în fața lui Vladimir Putin FOTO AFP

Sursa citată redă un sumar al raportului prezentat de Șoigu lui Putin în timpul unei reuniuni la care au mai asistat funcționari de stat de rang înalt și Patriarhul Kiril, capul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Astfel, potrivit lui Șoigu, forțele armate ale Ucrainei nu au obținut niciun succes pe câmpul de luptă în pofida faptului că sunt antrenate de occidentali și au suferit pierderi colosale în aproape 22 de luni de război la scară largă, și anume 383.000 de soldați. Armata rusă ar mai fi eliminat 1.427 de mercenari polonezi, 466 americani și 344 britanici.

De asemenea, continuă Șoigu, Ministerul Apărării de la Moscova a luat măsuri fără precedent pentru reînarmarea forțelor sale, dublând de patru ori capacitatea de producție a complexului industrial-militar din Rusia. Producția ar fi crescut de 5,6 ori în privința tancurilor, de 16,8 ori în privința dronelor și de 15,7 ori în privința muniției de artilerie. Trupele ruse sunt asigurate cu toate armele necesare, susține el. Șoigu mai spune că Rusia produce acum în 4-7 luni atâtea arme cât făcea anterior în 5-8 ani, într-un ritm care nu s-a mai văzut de la „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, așa cum este numit propagandistic de către Kremlin cel de-al Doilea Război Mondial.

Mai mult, Șoigu îi șoptește dulce la urechi lui Putin că „tehnologia rusă este superioară celei din statele membre NATO”, că rata de supraviețuire a soldaților ruși răniți a fost îmbunătățită semnificativ, 98% dintre ei fiind recuperați și că dă dovadă de curaj, ca exemplu fiind că 320.000 au fost decorați, dintre care 272 cu titlul de „Eroul al Rusiei”.

Războiul din Ucraina a unit armata și poporul, mai susține Șoigu, potrivit căruia circa 1.500 de ruși s-ar înghesui zilnic să semneze contracte cu Ministerul Apărării. Și nu numai rușii s-ar grăbi să lupte în Ucraina de partea regimului de la Moscova, ci și străinii care „vor să fie de partea adevărului”, numărul acestora crescând de șapte ori.

Acțiunile din Ucraina arată că armata rusă este „capabilă să răspundă oricărui inamic modern”, insistă Șoigu, apreciind că soldații Moscovei sunt „cel mai pregătiți din lume pentru lupte”. În cele din urmă, ministrul rus anticipează o îngroșare în curând a rândurilor forțelor armate ale Moscovei cu 1,5 milioane de soldați.

În ceea ce privește sarcinile armatei ruse pentru anul viitor, Șoigu menționează continuarea războiului din Ucraina până la atingerea tuturor obiectivelor propuse, „asigurarea păcii” în Siria și Nagorno-Karabah, intrarea în funcțiune a sistemului de arme strategice Sarmat și creșterea numărului de recruți la 745.000.

Cum arată realitatea?

Ministrul Șoigu are dreptate doar asupra unui aspect, și anume că armata rusă a câștigat multă experiență în cele 22 de luni de război, deși în mare parte negativă, comentează meduza.io, un site independent de știri care s-a mutat în Letonia după ce a fost interzis în Rusia pe fondul represiunii la care se dedă regimul Putin.

O analiză întocmită de meduza.io arată că forțele armate ale Rusiei nu și-au atins obiectivele militare în Ucraina, fiind respinse de-a lungul anului trecut din cea mai mare parte a teritoriulUI pe care l-au ocupat în primele zile ale invaziei. În acest an, armata rusă a desfășurat mai multe operațiuni ofensive, dar nu a avut succes în niciuna dintre ele. Singurul succes relativ pentru Kremlin este capturarea zonei Bahmut-Soledar, dar acolo au luptat, timp de nouă luni și cu pierderi grele, mercenarii Wagner, adică o forță rivală armatei ruse.

Principala problemă pe care comandamentul rus încă nu o poate rezolva este incapacitatea aviației sale de a-și stabili dominația pe cerul Ucrainei în pofida faptului că forțele inamice sunt inferioare la acest capitol. Potrivit meduza.io, rușii nu reușesc acest lucru deoarece sunt vulnerabili în fața sistemelor de apărare antiaeriană primite de Ucraina din partea Occidentului. Forțele Aeriene Ruse au pierdut circa 100 de avioane de luptă, dintre care 30 moderne - un bilanț minim doar din confirmările video din surse deschise - și au primit doar câteva avioane noi.

Armata rusă a pierdut și alte tipuri importante de arme, iar stocurile sale continuă să scadă. Astfel, în 2023, a rămas fără aproximativ 900 de tancuri - de asemenea doar din confirmările video -, după ce pierduse altele 1.600 în 2022. Deși unele dintre tancurile avariate au fost probabil evacuate de pe câmpul de luptă și reparate, numărul celor operaționale s-a redus radical. Complexul industrial-militar a furnizat probabil armatei ruse cel mult 300 de tancuri, printre care unele modele sovietice noi și altele reparate după ani buni de stat în depozite.

În același timp, armata rusă a demonstrat pe alocuri că are capacități de adaptare, de exemplu în privința dronelor, domeniu în care probabil au obținut superioritatea în fața ucrainenilor. Într-adevăr, înrolările au continuat în contextul războiului, dar nu pe bază de „voluntariat”, așa cum insistă Ministerul rus al Apărării, ci pe presiuni și punerea unor persoane în situația de a nu avea de ales decât să plece la război. Baza armatei ruse este formată în continuare din „vechi” soldați cu contracte cu Ministerul Apărării și cei care au fost mobilizați în toamna anului 2022, precizează meduza.io.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”