
Ce să mâncăm pentru a reduce riscul de cancer. „Sunt oncolog și adaug asta la fiecare masă"
Ceea ce mânânci îți influențează riscul de cancer mai mult decât, probabil, ți-ai imaginat. Ce ar fi ideal să ai zilnic în meniu și la ce anume ar trebui să renunți pentru a preveni această boală cruntă, este o întrebare la care medicii au răspunsuri ce ar putea fi de ajutor.
Între 30% și 50% din cazurile de cancer pot fi prevenite prin o dietă corectă și obiceiuri de viață sănătoase, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ceea ce înseamnă că, de fiecare dată când mănânci poți să reduci acest risc, potrivit Parade , care a discutat cu mai mulți medici pe marginea acestui subiect.
Potrivit oncologilor consultați, există un tip specific de alimente care este deosebit de puternic atunci când vine vorba de reducerea riscului de cancer și pe care chiar ei încearcă să-l integreze în fiecare meniu.
Dr. Michael Dominello, radio-oncolog la Barbara Ann Karmanos Cancer Institute, spune că este important să ne gândim atât la macronutrienți, cât și la micronutrienți. Macronutrienții sunt nutrienți esențiali de care organismul are nevoie în cantități mari pentru a funcționa corect: carbohidrați, grăsimi și proteine, în timp ce micronutrienții sunt „elemente neproducătoare de energie, vitamine și compuși din alimentele noastre, care servesc altor funcții", explică el.
Ambele tipuri de nutrienți sunt importante, dar medicul subliniază că unul dintre cei mai benefici micronutrienți sunt polifenolii, care joacă un rol cheie în prevenirea cancerului.
Polifenolii sunt compuși naturali sintetizați de plante, care au capacitatea de a lupta împotriva inflamației din organism și care se găsesc într-o serie de alimente, inclusiv legume, fructe, nuci, semințe, ierburi și condimente.
Dr. Dominello mărturisește că adaugă două linguri de pudră de cacao bogată în flavonoide la cafeaua de dimineață și o asociază cu o mână de afine, cunoscute pentru conținutul ridicat de polifenoli.
Nucile, legumele cu frunze verzi și fructele de pădure reduc riscul de cancer
Dr. Dawn Mussallem, oncolog integrativ la Clinica Mayo, subliniază, la rândul său, că „modul în care mâncăm și trăim ne poate afecta riscurile de a face cancer. Un factor major este inflamația cronică, când sistemul imunitar al organismului este constant activ".
Este și motivul pentru care Dawn Mussallem mănâncă exclusiv alimente pe bază de plante, care conțin polifenoli, ca o modalitate de a lupta împotriva inflamației.
Câteva dintre alimentele bogate în polifenoli pe care le integrează cel mai adesea în mesele sale sunt fasolea, nucile, legumele cu frunze verzi, legumele crucifere și fructele de pădure. Toate aceste alimente au fost legate științific de scăderea probabilității de cancer atunci când sunt consumate în mod regulat.
Dr. Latonya Riddle-Jones, MD, MPH, medic internist și pediatru la Barbara Ann Karmanos Cancer Center, spune că încearcă, de asemenea, să adauge verdețuri la cât mai multe mese, pentru a beneficia de conținutului lor ridicat de polifenoli.
„Am o grădină și [cultiv] spanac, varză, varză și diverse verdețuri. Amestec unele dintre aceste alimente în smoothie-urile și sosurile mele de fructe, cum ar fi sosul de spaghete", mărturisește medicul, adăugând că aceasta este o modalitate de a strecura verdeață în meniuri, fără a atrage atenția copiilor.
Pentru a crește aportul de polifenoli poți integra mai multe condimente și ierburi în meniuri, spune și Dr. Mussallem.
„Un vârf de turmeric, un strop de scorțișoară, busuioc proaspăt, usturoi, ghimbir sau rozmarin nu numai că aduc o aromă serioasă, dar sunt încărcate cu compuși antiinflamatori și antioxidanți. Aceste mici centrale electrice pot reduce inflamația cronică, vă pot proteja celulele și chiar pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și a colesterolului”, spune ea.
Ce să eviți pentru a reduce riscul de cancer
La fel de important ca ceea ce mănânci este și ceea ce nu mănânci, sunt de părere toți cei trei medici citați de Parade , care, în dieta lor, minimizează alimentele cu exces de zahăr și alimentele ultra-procesate, în general.
De asemenea, cei trei medici recomandă minimizarea consumului de alcool.
Sursa: adevarul.ro