Ce sacrifică românii în fața austerității. Mărturii din zonele cu venituri sub media națională REPORTAJ

Ce sacrifică românii în fața austerității. Mărturii din zonele cu venituri sub media națională REPORTAJ

Măsurile de austeritate, dar mai ales scumpirile preconizate îi fac pe românii din cea mai săracă regiune a țării să se gândească bine la ce vor renunța pe viitor. Primele pe listă sunt vacanțele, micile plăceri, hainele, dar și mesele îmbelșugate.

Moldovenii strâng cureaua chiar și la mâncare FOTO Cosmin Zamfirache

Moldovenii strâng cureaua chiar și la mâncare FOTO Cosmin Zamfirache

Măsurile de austeritate ale Guvernului, mai ales creșterea TVA-ului dar și liberalizarea prețurilor la energie le dau coșmaruri românilor din zonele mai sărace, în special Moldova și Oltenia. Și asta în contextul în care oamenii se confruntă deja cu dificultăți majore, din cauza scumpirilor continue la alimente și carburanți din ultimii ani. Trăgând linie, mulți români din aceste zone, mai ales cei cu venituri scăzute, se pot trezi pe minus. Mulți se gândesc deja la ce-ar putea renunța în primul rând pentru a echilibra balanța financiară a familiei.

Vacanțele sacrificate și pregătirea pentru regim alimentar

Am luat ca studiu de caz regiunea de nord-est , adică Moldova, una dintre cele mai sărace din România. I-am întrebat pe botoșăneni, considerați, potrivit statisticilor, printre cei mai nevoiași români, la ce se pregătesc să renunțe pe fondul scumpirilor prevăzute. O parte au fost de acord să ne ofere și interviuri video.

Mulți mărturisesc că întâi se gândesc să plătească cheltuielile, adică utilități, rate, taxe și impozite, pentru a nu fi executați sau pentru a nu rămâne fără acasă și abia apoi vor vedea dacă le mai rămâne ceva. Din start au exclus excursiile

„Întâi ne achităm cheltuielile și apoi luăm mâncare. Atât cât ne permitem. Renunțăm în primul rând la excursii. Și chiar vom face economie și la mâncare. Vedem după ce plătim cheltuielile. Mâncăm cât ne mai rămâne”, precizează o botoșăneancă.

Alți botoșăneni spun că cel mai probabil vor renunța la micile plăceri și pasiuni, dar și la haine noi. Vor avea grijă de cele pe care le au în prezent și se axează pe nevoile de bază: să se poată hrăni, să poată plăti utilitățile și să nu fie executați silit. „Sunt care vor renunța la excursii. La haine și la micile bucurii din weekend”, precizează un alt botoșănean.

Cei care-și permiteau câte un „last minute” sau o hoinăreală la reducere prin Europa, și-au schimbat total planurile.

„Este clar că va trebui să renunțăm la așa ceva. Întâi cheltuieli și mâncare. Cine reușește să facă bani în plus nu-i mai aruncă pe tâmpenii sau chestii inutile, îi pune la ciorap. Atenție, nu în conturi, la ciorap, că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla”, precizează o altă localnică.

Cel mai greu este pentru cei în vârstă. Mulți pensionari din județele Moldovei, mai ales cei din zonele agricole, au pensii minime pe economie sau în jurul a 2000-2500 de lei. Și asta fiindcă au lucrat în industria ușoară sau agricultură.

„O parte dintre medicamente le avem compensate. Dar sunt o mulțime de tratamente și pastile pe care trebuie să le plătim. Ne apucă disperarea când vedem acuma prețurile. Dacă se mai scumpesc cred că-mi iau lumea în cap. La iarnă probabil voi sta învelită în pături că nu-mi permit factura la gaz, mai ales dacă nu o mai subvenționează”, spune o localnică în vârstă.

„Am văzut că la piață prețurile au crescut mult. Nu de ieri, de astăzi. Dacă se scumpesc și mai mult, mulți oameni vor ajunge să mănânce mai puțin decât au nevoie, tocmai fiindcă nu-și permit”, mărturisește o altă localnică.

În vremuri de criză au dat porcul pe pui

Moldovenii sunt mari consumatori de carne de porc. Toate preparatele tradiționale moldovenești cu carne, sunt preparate cu porc. De când au început să crească prețurile mulți locuitori ai județelor din Moldova au renunțat și la această tradiție culinară . Tot mai mulți se îndreaptă către carnea de pui. Este mai ieftină.

„Cred că lumea se adaptează la carnea de pui, fie și datorită prețului dar și a faptului că este mai ușor de achiziționat, la prețuri accesibile. Din cel mai apropiat magazin. În afară de faptul că puiul este recomandat și persoanelor cu probleme de sănătate, persoanelor în vârstă”, spune și Teodor Harabagiu, șeful DSVSA Botoșani.

Localnicii se amăgesc că trec pe o carne aparent mai sănătoasă, dar prețul este cel care a ajuns să le dicteze gusturile. Ba chiar se pregătesc să devină și mai religioși pe timp de criză.

„Nimic nu este mai dulce decât carnea de porc. Moldovenii sunt oameni puternici și asta mănâncă. Dar acuma numai pe cine-l ține buzunarele. Restul ne-am dat pe pui. Mai ieftin și mai ușor digerabil”, mărturisește un localnic.

Zona din România unde oamenii câștigă mult sub media țării

Îngrijorarea locuitorilor din zona Moldovei, în special a botoșănenilor poate fi înțeleasă mai bine dacă vedem statisticile oficiale privind situația economică a zonei. De exemplu venitul mediu al unei familii din regiunea nord-est se ridică la aproximativ 6000 de lei. Evident sunt destule familii care nu reușesc să obțină un venit mediu. În același timp venitul mediu pe țară este de aproximativ 8000 de lei. Cu alte cuvinte moldovenii câștigă cu 2000 de lei mai puțin față de media pe România.

„Conform anchetei bugetelor de familie veniturile medii lunare pe o gospodărie din regiunea de nord-est au fost anul trecut de 6599 de lei. În ceea ce privește, la nivel național, avem venituri totale medii lunare, pe anul 2024, de 8568 de lei, pe gospodărie”, a precizat Valentin Popa, directorul de la Direcția Județeană de Statistică Botoșani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandaluri sexuale și deținut eliberat din greșeală / Istoricul polițistei drogate de la Rahova

2 BREAKING Culisele ședinței care a fost la un pas să rupă Coaliția

3 Șocul unei tinere admise la Medicină care a ajuns pe lista celor respinși. „N-am putut să-mi asigur un loc din cauza unei neglijenţe de-ale lor”

4 Voyager 2 a atins hotarul realității? / Amănunte care dau fiori

5 Foarte interesante amănunte...