
Ce se ascunde în spatele dispariției lui Musk de pe scena politică republicană. Anunțul făcut de miliardar: „Am făcut destul”
Elon Musk a declarat că intenționează să reducă donațiile politice, motivând că „a făcut destul”, o acțiune care coincide cu retragerea evidentă a antreprenorului miliardar din administrația de la Washington, relatează Politico.
Vorbind marți la Forumul Economic din Qatar, directorul general al Tesla a declarat că va „face mult mai puține” donații politice „în viitor”, adăugând: „Cred că am făcut suficient”.
Musk a ignorat întrebarea dacă decizia vine ca răspuns la criticile pe care le-a primit pentru rolul său în remodelarea guvernului federal, după ce a condus Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, prin care a redus drastic activitatea agențiilor.
„Dacă voi vedea un motiv pentru a face donații politice în viitor, o voi face. În prezent, nu văd niciun motiv”, a spus el.
Musk, care a investit peste 290 de milioane de dolari în alegerile din 2024 pentru a-i susține pe Trump și pe republicani, se impusese ca o forță politică majoră, atât pe plan intern, cât și în străinătate.
În plan intern, a încercat să influențeze alegerile statale, inclusiv o cursă cheie pentru Curtea Supremă din Wisconsin, luna trecută. Operațiunea sa politică care a presupus cheltuirea unor sume consistente, s-a transformat într-un referendum privind popularitatea lui Musk, acesta devenind imaginea campaniei republicane.
Însă eforturile sale au eșuat, candidatul susținut de democrați obținând cu ușurință victoria , marcând probabil un punct de cotitură pentru implicarea politică a lui Musk.
Miliardarul a fost criticat și pe tentativele repetate de a influența diverse alegeri europene la sfârșitul anului trecut, inclusiv după ce s-a pronunțat în favoarea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, un gest care a atras reacții negative semnificative în această țară.
Lovitura din Wisconsin a venit și pe fondul unei reacții intensificate față de abordarea radicală a lui Musk privind reducerea dimensiunilor guvernului federal sub DOGE, care a stârnit furie în întregul spectru politic.
Campania politică a lui Elon Musk s-a repercutat asupra Tesla
Nemulțumirea față de Musk a explodat în rândul americanilor, consilierul informal al administrației obținând un scor de 41% aprobare, în raport cu 58% dezaprobare pentru munca sa la DOGE, potrivit sondajelor publicate luna trecută.
În timp ce protestatarii anti-Musk și-au vărsat furia asupra mașinilor și showroom-urile Tesla din întreaga țară, parlamentarii republicani s-au confruntat cu valuri de reacții negative din partea alegătorilor în timpul adunărilor publice din statele lor de origine, determinându-l pe președintele campaniei Partidului Republican din Cameră să ceară oprirea forumurilor deschisela acea vreme.
Pe măsură ce furtuna anti-Musk se intensifica, democrații au profitat de proiectul de influență guvernamentală al miliardarului pentru a-și mobiliza baza electorală - o strategie care s-a dovedit a fi de succes în Wisconsin.
Dispariție de pe platformele republicane
Consilierul președintelui, cândva omniprezent, a jucat de atunci u n rol mult mai puțin vizibil în Partidul Republican. Nu a mai apărut în Biroul Oval și în ședințele de cabinet cu Trump, care deveniseră obișnuite la începutul președinției lui Trump.
Președintele și principalii săi consilieri au păstrat tăcerea în legătură cu Musk pe platformele lor de socializare în ultimele săptămâni, o schimbare semnificativă față de fluxul de laude pe care îl revărsau odinioară la adresa miliardarului.
Pe măsură ce Musk a trecut în plan secund, aceeași soartă au avut-o și eforturile sale în cadrul Departamentului de Economie al SUA (DOGE). În timp ce proiectul agresiv de reducere a bugetelor federale a dominat undele radio la începutul președinției lui Trump, problema a devenit secundară recent în fața altor probleme controversate, inclusiv politica de deportare în masă și politica tarifară a lui Trump.
CEO-ul Tesla, care a pierdut miliarde după ce Trump și-a anunțat planul tarifar amplu luna trecută, l-a atacat pe consilierul comercial al Casei Albe și principalul susținător al politicii tarifare a președintelui, Peter Navarro, numindu-l „idiot” într-o demonstrație publică neobișnuită de dezacord.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a minimalizat cearta la vremea respectivă, spunând că „băieții vor rămâne băieți și vom lăsa ca certurile lor publice să continue”.
Decizia lui Musk de a-și reduce implicarea politică ar putea da peste cap planurile democraților de a continua să-l folosească pe miliardar ca țintă politică, deoarece aceștia par pe cale să-l piardă pe figura pe care au portretizat-o drept principalul ticălos al Washingtonului. Dar ar putea lăsa și o gol major în fondurile campaniilor republicane dacă acesta va încetini efectiv cheltuielile.
Comentariile de marți nu sunt prima dată când Musk face declarații despre intențiile sale de a nu se implica în politică.
El a declarat în martie 2024 că nu va „dona bani niciunui candidat” la alegerile prezidențiale. Ca în decembrie 2024, Musk să îl susțină puternic pe Trump și să investească sute de milioane în alegeri, pregătind terenul pentru ascensiunea meteorică în calitate de mâna dreaptă a președintelui american.
Washingtonul nu a văzut probabil sfârșitul lui Musk. El a dezvăluit în discursul său de marți că intenționează să ia cina cu Trump miercuri, semnalând astfel că nu a pierdut complet atenția președintelui.
Sursa: adevarul.ro