Ce se întâmplă cu ciclonul polar. Vremea, după episodul de viscol: „Temperaturi negative în toată țara”

Ce se întâmplă cu ciclonul polar. Vremea, după episodul de viscol: „Temperaturi negative în toată țara”

Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meterologie (ANM), a anunțat, sâmbătă, că ninsorile aduse de ciclonul polar și viscolul puternic nu vor mai continua multe zile.

Ciclonul polar se retrage. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Așa cum încă de ieri anunțam, sub influența acestor sisteme frontale, au căzut cantități importante de precipitații, peste 30-40 de litri pe metrul pătrat.

În mare parte din zona deluroasă au fost sub formă de ninsoare şi au fost perioade în care a nins abundent.

Probabil că acesta a fost lucrul cel mai important ce a determinat evenimentele de pe șosele din noaptea trecută”, a afirmat Alina Șerban la Antena 3 CNN.

De asemenea, meteorologul a vorbit și despre județele Vrancea și Buzău , acolo unde au fost înregistrate probleme.

Acolo va continua să ningă cel puțin până spre seară și vântul va continua să prezinte intensificări.

Chiar dacă se va mai diminua treptat după-amiază până spre seară, în condițiile în care va fi asociat cu ninsoarea pe tot parcursul zilei, vor fi probleme în continuare.

Vorbim de intensificări ale vântului de peste 50-60 de kilometri pe oră, asociat cu ninsoare pe aproape tot parcursul intervalului.

Pentru că acest sistem s-a retras cumva în zona Mării Negre și toată jumătatea de sud-est a țării va fi în continuare sub influența lui și vom avea precipitații în general sub formă de ninsoare. Poate doar la malul mării va mai fi ploaie”, a mai precizat meteorologul ANM.

Temperaturi negative în toată țară

După ce acest cod portocaliu va expira, duminică dimineață, fenomenele vor fi în diminuare.

Încă de la noapte, ciclonul acesta se va retrage treptat, aria precipitațiilor se va restrânge, vântul va slăbi în intensitate până la următorul eveniment.

Deocamdată, pentru partea de sud-est din această seară evenimentele vor fi în diminuare.

În perioada imediat următoare, temperaturile poate doar în depresiuni să coboare atât de mult, în jurul a -10 grade, în rest vorbim de temperaturi negative în toată țara, dar nu foarte coborâte, spre -5 sau -7.

Sunt nişte temperaturi potrivite, dacă ne raportăm la momentul acesta, la data calendaristică. Dacă ne raportăm la senzație, va fi rece, va fi frig, mai ales că și acest frig va fi amplificat și de vânt, dar spre seară vântul va diminua în intensitate.

A fost vânt și în Oltenia, a fost și în Muntenia, chiar dacă s-a asociat cu precipitații mai amestecate în zona joasă de relief, dar vântul a existat asociat cu temperaturi destul de scăzute, iar senzația nu a fost deloc plăcută", a declarat meteorologul ANM Alina Şerban.

Zece drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii, a transmis, sâmbătă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...