„Ce se întâmplă dacă renunț la Euthyrox?”. Întrebarea care-i îngrijorează pe medici. „Nu e un lucru cu care să ne jucăm” VIDEO

„Ce se întâmplă dacă renunț la Euthyrox?”. Întrebarea care-i îngrijorează pe medici. „Nu e un lucru cu care să ne jucăm” VIDEO

Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu a explicat ce se întâmplă dacă un pacient tratat cu Euthyrox renunță la tratament. „Avem nevoie de acești hormoni tiroidieni”, avertizează medicul.

Întreruperea tratamentului cu Euthyrox ne poate pune viața în pericol FOTO: arhiva Adevărul

Întrebarea care vizează tratamentul cu cea mai folosită pastilă din endocrinologie îi este des adresată, iar asta nu s-a schimbat de-a lungul anilor, a precizat dr. Ruxandra Dobrescu, într-o postare pe contul său de Facebook.

„Ce se întâmplă dacă renunț la Euthyrox?”, vor să știe pacienții care primesc indicația de a urma un tratament pentru toată viața. Pornind de la întrebarea de mai sus, alți pacienți întreabă cât trebuie să urmeze tratamentul sau, în cazul în care analizele sunt bune, dacă pot să reducă doza.

Răspunsul, cel mai probabil, nu este cel așteptat de pacienții care acceptă greu că tratamentul substitutiv este pentru întreaga viață. Medicul explică însă pe înțelesul tuturor ce se întâmplă dacă lipsim organismul de tiroxină.

„Euthyroxul (sau Accu-Thyroxul) conține hormoni tiroidieni și este indicat atunci când tiroida nu mai funcționează eficient și trebuie ajutată. De asta se cheamă tratament substitutiv – adică tratament care înlocuiește hormonii tiroidieni pe care tiroida nu mai este capabilă să-i producă singură”, precizează dr. Ruxandra Dobrescu.

Ce se întâmplă atunci când întrerupem tratamentul?

„Păi, n-o să se întâmple nimic bun, din păcate, pentru că avem nevoie de acești hormoni tiroidieni”, spune endocrinologul.

„Când nu mai există deloc hormoni tiroidieni intrăm în comă”

Deficitul de hormoni tiroidieni este în cele mai multe cazuri definitiv, fie pentru că tiroida nu mai există (post-operator), fie pentru că a fost distrusă printr-un proces autoimun (tiroidită autoimună).

„Alt organ care să producă hormoni tiroidieni nu mai avem și o altă tiroidă nu ne mai crește la loc! Deficitul de hormoni tiroidieni este definitiv și practic și tratamentul trebuie urmat întreaga viață”, spune medicul.

Pe de altă parte, pacienții trebuie să știe că tratamentul nu vindecă problema deficitului de hormoni tiroidieni, ci înlocuiește pur și simplu hormonii pe care tiroida nu-i mai produce. Prin urmare, atunci când analizele sunt bune se întâmplă pentru că tratamentul urmat este cel corect. Dacă s-ar micșora doza, echilibrul obținut s-ar strica și el.

Dr. Dobrescu a explicat ce simte pacientul care a ales fie să lipsească organismul de hormonii tiroidieni pe care îi asigura din tratament, fie să-i furnizeze în cantitate mai mică.

Încep să se instaleze treptat manifestările hipotiroidismului. Începem să ne simțim obosiți și lipsiți de energie și avem ceva probleme de concentrare. Începem să ne umflăm, apar edeme. Inima începe să bată mai lent, apare tendința la constipație, nu mai rezistăm ușor la temperaturi scăzute, ne simțim mai depresivi, mai apatici. Ei bine, și toate problemele acestea evoluează treptat și se agravează, se încetinesc la maxim metabolismele, până în momentul când, într-un moment de deficit absolut, dacă a trecut suficient de mult timp de când am întrerupt tratamentul, hormonii tiroidieni, urmele care mai rămăseseră în organism, sunt consumați în întregime și atunci când nu mai există deloc hormoni tiroidieni intrăm în comă. Aceasta este etapa înainte de deces. Foarte-foarte mare atenție, ăsta nu e un lucru cu care să ne jucăm!”, a avertizat medicul.

Coma nu se instalează rapid, a mai precizat endocrinologul, iar asta pentru că hormonii tiroidieni au un timp de înjumătățire în sânge destul de lung.

Dacă noi întrerupem astăzi tratamentul, nu murim mâine, o să dureze, probabil, câteva săptămâni bune până când se epuizează aceste rezerve, dar nu e un lucru cu care să ne jucăm”, a insistat medicul.

Ce se întâmplă în cazul deficitului ușor

Nu toți pacienții au nevoie să primească din tratament întreaga cantitate de hormoni tiroidieni necesară. În situația unui deficit ușor, adică o tiroidită autoimună la început, întreruperea tratamentului nu va duce la deces.

„Înseamnă că tiroida mai produce spontan, ceva-ceva hormoni tiroidieni, deci fără tratament nu vom muri, dar nici bine nu ne va fi! Vom funcționa așa, cu viteză mai redusă și la capacitate redusă! Adică probabil vor reapărea ușoară oboseală, stare de frig, piele uscată, scaune încetinite, stări depresive, dar și unii dușmani pe care nu-i vedem – cum sunt colesterolul ridicat și ateroscleroza”, a explicat specialistul.

Tiroidita autoimună este însă un proces continuu, care evoluează lent, pe parcursul mai multor ani, cu etapa finală de hipotiroidism în care tiroida nu mai funcționează deloc. Analizele încep să se deterioreze treptat. Pentru a compensa procesul, tratamentul cu hormoni se va administra, în general, în doze crescânde, a mai spus medicul.

În ce situații se poate renunța la tratament

Există și situații în care tiroida încă mai funcționează, iar tratamentul se poate să fi fost instituit prea devreme. În acest caz valoarea TSH urmărită prin analize este spre limita de sus a normalului.

„Merită întâi să ne verificăm analizele și să vedem dacă e vorba de un hipotiroidism înainte să începem tratamentul cu Euthyrox. Merită o discuție cu medicul endocrinolog și verificat dacă trebuie redusă doza sau trebuie renunțat”, a mai spus medicul.

Oricare ar fi situația, având în vedere cât de importanți sunt hormonii tiroidieni pentru buna funcționare a organismului, decizia de a reduce doza sau de a renunța cu totul la tratament trebuie să fie luată doar după discuția cu medicul endocrinolog.

Medicul Ruxandra Dobrescu a vorbit și despre situațiile în care organismul are nevoie doar pentru o anumită perioadă de ajutor, iar explicațiile le puteți urmări în video.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB