Ce se întâmplă în Sudan? Zeci de civili morți în urma luptelor pentru putere VIDEO

Ce se întâmplă în Sudan? Zeci de civili morți în urma luptelor pentru putere VIDEO

Sudanul este, începând de sâmbătă, scena luptei pentru putere între armata țării și forțe paramilitare. Zeci de civili au fost uciși.

Conflictele sângeroase din capitala Khartoum s-au purtat pentru cucerirea palatului prezidențial, televiziunii de stat și sediului armatei. Totul a plecat de la propunerea de a se face tranziția spre o conducere civilă a țării. Generalii conduc Sudanul de la o lovitură de stat din octombrie 2021.

Atât armata, cât și oponenții săi, Forțele de Sprijin Rapid (RSF), au susținut că dețin controlul asupra aeroportului și a altor locuri cheie din Khartoum, unde luptele au continuat peste noapte, anunță BBC .

Duminică dimineața, în Omdurman (situat în apropierea capitalei) și în Bahri s-au auzit sunete de artilerie. Martorii spun că focuri de armă s-au semnalat și în portul Sudan de la Marea Roșie.

Armata a declarat că avioanele lovesc bazele RSF și face apel la populație să nu părăsească locuințele.

Douăzeci și cinci de persoane, inclusiv 17 civili, au murit în capitală, a declarat o organizație a medicilor, dar bilanțul este de cel puțin 56 de civili uciși în orașe și regiuni din întreaga țară. Totodată, se înregistrează și zeci de militari morți. În total, cel puțin 595 de persoane au fost rănite.

Luptele se desfășoară între unitățile armatei loiale liderului de facto, generalul Abdel Fattah al-Burhan, și RSF, comandat de liderul adjunct al Sudanului, Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti.

Numeroase c ompanii aeriene au suspendat zborurile spre Khartoum, iar Ciadul vecin și-a închis granița cu Sudanul.

"Nu avem electricitate", a declarat pentru BBC un medic britanico-sudanez, care se află în vizită la rudele din Khartoum. "Este cald. Nu ne permitem să deschidem geamurile, zgomotul este asurzitor".

Regatul Unit, SUA, UE, China și Rusia au solicitat încetarea imediată a luptelor. Secretarul general al ONU a vorbit cu gen Burhan și Gen Dagalo, îndemnându-i să pună capăt violențelor.

Ambasadorul SUA, John Godfrey, a declarat că "s-a trezit la sunetele profund tulburătoare ale focurilor de armă și ale luptelor" și că "se adăpostește în loc cu echipa ambasadei, așa cum fac sudanezii din Khartoum și din alte părți".

RSF a revendicat sâmbătă controlul asupra a cel puțin trei aeroporturi, reședința șefului armatei și palatul prezidențial, dar generalul Burhan a negat acest lucru într-un interviu acordat al-Jazeera.

Ce se ascunde în spatele luptei din Sudan

De la o lovitură de stat din octombrie 2021, Sudanul a fost condus de un consiliu de generali și există doi militari în centrul disputei: Generalul Abdel Fattah al-Burhan, care este șeful forțelor armate și, de fapt, președintele țării și adjunctul și liderul RSF, gen Mohamed Hamdan Dagalo, mai bine cunoscut sub numele de Hemedti.

Cei doi nu au fost de acord cu privire la direcția în care se îndreaptă țara și la propunerea de a se îndrepta spre guvernarea civilă.

Violențele de sâmbătă vin după zile de tensiune, în timp ce membrii RSF au fost redistribuiți în toată țara într-o mișcare pe care armata a văzut-o ca pe o amenințare. Au existat unele speranțe că discuțiile ar putea rezolva situația, dar acestea nu sa întâmplat niciodată.

Nu este clar cine a tras primul foc de armă sâmbătă dimineață, dar există temeri că acest lucru va înrăutăți o situație deja instabilă. Diplomații au cerut celor două părți să înceteze focul, arată BBC .

Cine sunt Forțele de Sprijin Rapid

RSF a fost format în 2013 și își are originile în celebra miliție Janjaweed care a luptat brutal împotriva rebelilor din Darfur. De atunci, generalul Dagalo a construit o forță puternică care a intervenit în conflictele din Yemen și Libia și controlează unele dintre minele de aur ale Sudanului.

O forță atât de puternică în afara armatei a fost văzută ca o sursă de instabilitate în țară.

Un acord-cadru pentru a readuce puterea în mâinile civililor a fost convenit în decembrie anul trecut, dar discuțiile pentru finalizarea detaliilor au eșuat.

Diplomații, care au jucat un rol crucial în încercarea de a îndemna la revenirea la conducerea civilă, vor fi disperați să găsească o modalitate de a-i determina pe cei doi generali să vorbească.

Între timp, sudanezii obișnuiți vor fi cei care vor trebui să treacă printr-o altă perioadă de incertitudine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...