Ce se întâmplă?/NATO lucrează la un document care să pregătească țările membre pentru un conflict de mare intensitate

Ce se întâmplă?/NATO lucrează la un document care să pregătească țările membre pentru un conflict de mare intensitate

Publicația Bloomberg susține că statele membre ale Alianței Nord-Atlantice vor elabora un document de importanță majoră.

”Președintele Putin a făcut două mari greșeli strategice. El a subestimat puterea și curajul poporului ucrainean și al forțelor sale armate. Și a subestimat unitatea și hotărârea NATO și a partenerilor”, declara Jens Stoltenberg, în deschiderea reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord de marți, despre care Bloomberg spune că va marca apariția unui nou document.

Țările NATO elaborează o serie de planuri care vor pregăti statele Alianței pentru un conflict de mare intensitate, participare generată de activarea articolului 5 privind apărarea reciprocă sau în cazul unor acțiuni militare în afara domeniului de aplicare a acestui articol, scrie publicația citată.

Reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord, 14 februarie

Potrivit publicației, miniștrii apărării NATO vor agrea noi orientări politice, în cadrul întâlnirii Consiliului Atlanticului de Nord de săptămâna aceasta.

Documentul va evidenția principalele puncte vulnerabile unde sunt necesare investiții pentru a pregăti membrii Alianței să facă față oricărui potențial conflict militar.

O reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord (NAC) la nivelul miniștrilor apărării are loc în perioada 14-15 februarie 2023 la sediul NATO de la Bruxelles. Reuniunea este prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cuvintele de ordine: coordonarea, echipament greu și apărare antiaeriană mai puternică

Foto: Tancuri Leopard / NATO

Astfel, potrivit unor surse familiare cu problema, documentul secret va schița modalități prin care statele NATO să se angajeze simultan într-un conflict de mare intensitate, declanșat fie conform articolului 5 ( așa-numitul articol ”toți pentru unul, unu pentru toți”), fie în cazul unor evenimente militare în afara domeniului de aplicare al articolului 5.

Articolul 5 este prevederea NATO privind apărarea reciprocă, care prevede protecția unui stat membru de către toți aliații în cazul în care acesta este atacat.

Potrivit unui înalt oficial NATO, membrilor Alianței Nord Atlantice li se va cere să reorienteze investițiile asupra forțelor și echipamentelor necesare apărării colective, cum ar fi trupe susținute de echipament greu și apărare antiaeriană și antirachetă mai puternică.

Documentul va sublinia, de asemenea, necesitatea de a spori investițiile în modernizarea digitală și necesitatea utilizării cuprinzătoare a datelor obținute de la forțele armate.

După adoptarea principiilor directoare, comandamentul militar NATO (SHAPE) va elabora în următoarele luni cerințele pentru fiecare membru al Alianței. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”