Ce se zvonește...

Ce se zvonește...

Tabăra Cîțu din PNL și președintele Klaus Iohannis au stabilit o strategie comună pentru negocierile pe care le vor purta cu USR PLUS pentru refacerea coaliției de guvernare, susțin surse politice pentru Ziare.com .

Primul pas. Florin Cîțu câștigă alegerile interne din PNL și devine președintele partidului. Ulterior, premierul Florin Cîțu e obligat să vină în fața Parlamentului pentru a cere un nou vot de încredere, dat fiind faptul că prin ieșirea USR PLUS de la guvernare s-a schimbat compoziția politică a Guvernului.

Pasul doi. Înainte de a veni în Parlament, Florin Cîțu le va cere liderilor USR PLUS să revină la guvernare pe aceleași portofolii. Potrivit surselor citate, Florin Cîțu va cere un nou ministru al Justiției în locul lui Stelian Ion. Totuși, sunt șanse infime ca USR PLUS să accepte un asemenea scenariu, din moment ce ieșire de la guvernare a fost cauzată tocmai de remanierea inopinată a lui Stelian Ion.

Pasul trei. În cazul unui refuz al USR PLUS, președintele Klaus Iohannis e dispus să renunțe la Florin Cîțu, cu condiția ca ministerele să fie renegociate. Liberalii își doresc cu insistență portofoliul Transporturilor pentru Lucian Bode, susțin sursele citate. Așadar, coaliția de guvernare s-ar putea reface cu un alt premier PNL și cu o reîmpărțite a ministerelor și a funcțiilor de conducere din Parlament. În acest scenariu, Florin Cîțu ar deveni președintele Senatului, iar Dan Barna - președintele Camerei Deputaților. Însă e greu de crezut că USR PLUS va renunța la Ministerul Transporturilor, deținut de Cătălin Drulă, unul dintre cei mai activi miniștri ai Guvernului Cîțu.

Pasul patru. În situația în care USR PLUS îl refuză și pe Cîțu, și renegocierea portofoliilor, președintele Klaus Iohannis ia în calcul un guvern minoritar condus de Florin Cîțu, alături de UDMR, care să funcționeze cu sprijinul parlamentar oferit de PSD. Scenariul ar putea duce la ruperea PNL: mai mulți parlamentari aflați în tabăra Orban au postat mesaje pe Facebook în care au respins categoric orice alianță cu PSD.

Pasul cinci. Președintele Klaus Iohannis numește un nou premier de la PNL, USR PLUS rămâne cu portofoliile actuale, însă Florin Cîțu o înlocuiește pe Anca Dragu în fruntea Senatului. Această variantă ar însemna capitularea PNL în fața USR PLUS.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?