Ce semnifică intensificarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, potrivit evaluării serviciilor estoniene de informații

Ce semnifică intensificarea atacurilor cu rachete asupra Ucrainei, potrivit evaluării serviciilor estoniene de informații

Creșterea numărului de atacuri cu rachete ale Rusiei indică faptul că Moscova percepe sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina drept o amenințare, potrivit unei evaluări a serviciilor estoniene de informații, citate de European Pravda.

Rusia a atacă masiv Harkovul, Hersonul, dar și Kievul FOTO EPA-EFE

Evaluarea a fost făcută pe 12 ianuarie de colonelul Ants Kiviselg, comandantul centrului de informații al forțelor de apărare estoniene, în cadrul unui briefing.

Kiviselg a explicat că Rusia a folosit în mod activ bombardiere cu rază lungă de acțiune și rachete Kalibr în ultimele săptămâni pentru a lovi instalații militare, dar și obiective ale industriei de apărare și infrastructură ucraineană.

„În toată țara, au fost lovite porturi, infrastructura electrică și feroviară, aerodromuri militare, depozite de arme și muniții și instalații de pregătire militară, precum și întreprinderi din industria de apărare implicate în producția și repararea armelor", a precizat Kiviselg.

Potrivit șefului Serviciului de informații al Apărării din Estonia, intensificarea atacurilor rusești asupra aerodromurilor ucrainene „indică faptul că rușii consideră periculoasă intrarea avioanelor F-16 în arsenalul Ucrainei”.

Kiviselg apreciază că tacticile rusești implică copleșirea sistemului de apărare aeriană al Ucrainei. În plus, având în vedere că Rusia produce în prezent mai multă muniție decât consumă, se poate presupune că sunt de așteptat un număr și mai mare de atacuri de amploare pe măsură ce iarna își intră în drepturi.

Piloții ucraineni sunt deja sau urmează să fie instruiți în România, Danemarca, Franța și Marea Britanie. Șase ucraineni și-au finalizat pregătirea de bază în Marea Britanie înainte de Crăciun.

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului Ucraina-NATO, aliații au oferit o evaluare favorabilă a pregătirilor pentru desfășurarea avioanelor de luptă F-16 în țară, a informat șefa misiunii Ucrainei la NATO Nataliia Halibarenko în cadrul unei conferințe virtuale cu mass-media ucraineană, a relatat Ukrinform la 10 ianuarie.

Piloții ucraineni urmează cursuri de instruire pe avioanele de vânătoare F-16 atât în SUA, cât și în UE, în timp ce se fac pregătiri pentru livrarea acestora în 2024, inclusiv pregătirea aerodromurilor. Echipată cu avioane F-16 de fabricație americană, Ucraina aspiră să obțină superioritate aeriană în fața Rusiei.

„Între țările participante la Coaliția F-16 a avut loc o discuție despre unde ne aflăm astăzi. Practic totul decurge conform calendarului. Continuă antrenamentul și pregătirea piloților, a personalului de întreținere, instruirea lingvistică și pregătirea infrastructurii, adică au existat evaluări pozitive în acest sens", a declarat diplomatul.

La sfârșitul lunii decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski mulțumea guvernului olandez „pentru decizia sa de a începe pregătirea primelor 18 avioane F-16 pentru livrarea lor către Ucraina”, a relatat Forbes.

Ministerul olandez al Apărării sublinia însă că avioanele F-16 nu vor fi livrate până când toate documentele nu vor fi în regulă și până când Ministerul ucrainean al Apărării nu va avea baze aeriene adecvate și suficient personal instruit.

Olanda, Danemarca și Norvegia s-au angajat să trimită în Ucraina surplusul lor de F-16, iar Ucraina ar putea primi mai mult de 60 de astfel de avioane de luptă.

Primul lot de 18 F-16 - din cele 42 pe care forțele aeriene olandeze le-ar putea pune la dispoziție în următorul an - au fost „îmbunătățite”, declara presei ucrainene Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat