Ce spun piloții despre avioanele de vânătoare invizibile F-35: „Te fac să arăți ca la 100 de ani”

Ce spun piloții despre avioanele de vânătoare invizibile F-35: „Te fac să arăți ca la 100 de ani”

Un avion de vânătoare F-35 este destinat superiorității aeriene și misiunilor de atac și este acum în dotare a cel puțin 17 forțe aeriene din întreaga lume.

F-35 FOTO: Lockheed Martin

Un pilot de încercare american a descris provocările zborului unuia dintre cele mai avansate avioane de război din lume, avionul de luptă F-35 , într-o discuție recentă într-un webinar organizat de Lockheed Martin.

Tony "Brick" Wilson, pilot de testare F-35 pentru compania americană de apărare, care a servit anterior în Marina SUA, a descris "forțele G" – sau forța gravitațională – cu care trebuie să se confrunte atunci când zboară cu avioanele de luptă americane de înaltă tehnologie.

"Este ca o gorilă de 800 de kilograme așezată pe pieptul tău", a spus Wilson, citat de Insider .

F-35 are o viteză maximă de aproximativ 1.930 de km/oră și poate urca la o altitudine de 15.000 de metri.

Aeronava hi-tech, de generația a cincea, produsă de Lockheed Martin, este o aeronavă stealth (invizibilă) multirol destinată superiorității aeriene și misiunilor de lovire.

F-35 FOTO: Shutterstock

F-35 FOTO: Shutterstock

Un F-35A transportă 18.000 de kilograme de combustibil, F-35B transportă aproximativ 13.000 de kilograme de combustibil, iar F-35C transportă aproape 20.000 de kilograme de combustibil, a spus pilotul de testare.

În general, în misiuni, piloții nu zboară mai mult de "500 până la 700 de mile marine, execută o misiune și apoi călătoresc înapoi" la bază, a spus Wilson.

Cum ies piloții din acest avion

Monessa "Siren" Balzhiser, un alt pilot de testare F-35 pentru companie, a abordat, de asemenea, "forțele G" în discuție.

Un roller coaster mediu atrage aproximativ trei până la patru "forțe G", a spus Balzhiser, care, înainte de a se alătura Lockheed, a servit în Forțele Aeriene ale SUA.

"Pentru o forță gravitațională, gândește-te la greutatea ta. Deci, dacă ai avea 100 de kilograme, trăgând 9 G, ai trage 900 de kilograme de forță pe corpul unei persoane. Imaginați-vă atât de multă presiune asupra corpului vostru. Este nevoie de multă pregătire și pregătire specială", a spus Balzhiser.

În urma unei misiuni, "piloții ies arătând ca și cum ar avea 100 de ani", a adăugat ea.

F-35 FOTO: Epa Efe

F-35 FOTO: Epa Efe

Când Rusia a invadat Ucraina, Forțele Aeriene ale SUA au desfășurat avioane de luptă F-35 în prima linie a NATO pentru a patrula după rachetele rusești care ar putea amenința avioanele, a raportat anterior Insider.

Avionul este echipat cu o suită puternică de război electronic și informații, supraveghere și recunoaștere. Capabilitățile, care permit F-35 să adune și să distribuie informații în timp real pe câmpul de luptă forțelor prietene, i-au câștigat porecla de "fundașul cerului".

În webinar, Balzhiser a spus că ceea ce apreciază cel mai mult la avioanele de război este "cantitatea de informații și conștientizarea situației pe care F-35 mi le-a oferit în comparație cu F-16".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat