Ce spune Moscova despre anunțul Maiei Sandu privind pregătirea unei lovituri de stat în Rep. Moldova

Ce spune Moscova despre anunțul Maiei Sandu privind pregătirea unei lovituri de stat în Rep. Moldova

Reprezentanții Kremlinului neagă că ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia.

Rusia respinge informațiile Chișinăului privind o lovitură de stat. Foto: EPA-EFE

Federația Rusă califică informațiile potrivit cărora pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova drept nefondate.

,,Este, evident, că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre planul rus de destabilizare a Moldovei, este atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia. La rândul lor, autoritățile moldovenești au confirmat acest fals, pentru a folosi mitul amenințării rusești și de a distrage atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eșuat al actualei conduceri, pentru a întări lupta împotriva disidențelor și a oponenților politici. Astfel de planuri, apropo, sunt deja implementate și sunt implicate în narațiuni sincer rusofobe”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul rus de Externe.

Partea rusă a recomandat Republicii Moldova să nu cedeze provocărilor din exterior, menționând că ,,spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii. Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova”.

Avertizarea Maiei Sandu

În data de 13 februarie, Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

,,Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară camuflați în civili care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Avertizarea a fost făcută la câteva zile după ce liderul de la Kiev a declarat că Rusia vrea să distrugă Republica Moldova, iar reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău au confirmat ,,activitățile subversive cu scopul subminării statului, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Reprezentanții partidului Șor au infirmat spusele Maiei Sandu, însă cheamă oamenii la proteste, invocând situația internă.

Republica Moldova, amenințată că va repeta scenariul ucrainean

Anterior, șeful diplomației ruse a lansat amenințări la adresa Chișinăului. În cadrul unui interviu acordat lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 O nouă arestare la vârf în Rusia