Ce spune Silviu Predoiu, fost șef al SIE, despre comunism: „Nu a fost atât de rău, eu îmi vedeam de vacanțe, de distracție”

Ce spune Silviu Predoiu, fost șef al SIE, despre comunism: „Nu a fost atât de rău, eu îmi vedeam de vacanțe, de distracție”

Fostul director al Serviciului de Informații Externe (SIE), Silviu Predoiu, a oferit recent un interviu în cadrul podcastului „Vorbitorincii”, unde a lăudat regimul comunist din România. „Trăind timpurile acelea, nimeni nu era frământat”.

Silviu Predoiu,  fost șef al SIE FOTO: Adevărul (arhivă)

Silviu Predoiu, fost șef al SIE FOTO: Adevărul (arhivă)

Generalul SIE în rezervă spune că „bancurile cu Ceaușescu se strigau pe culoare în gura mare” la facultate. Predoiu a declarat că nu poate spune cu certitudine că regimul comunist a fost unul opresiv, susținând că această realitate a fost conștientizată de mulți abia după căderea regimului.

Eu nu spun că era sau nu opresiv. Nu contest că nu era opresiv, dar foarte multă lume l-a aflat ulterior. La 20 de ani eu îmi vedeam de vacanțe, de distracție… Mă tem că erau mult mai puțini cei care erau atunci disidenți decât se încearcă acum să se sugereze”, a spus acesta.

Comunismul, spune Predoiu, „a fost „condamnat acum, așa cum se condamnă foarte multe lucruri ulterior”.

El a adăugat că în perioada comunistă nu a avut parte de experiențe care să sugereze o opresiune sistematică.

Eu nu îmi aduc aminte de vreun profesor din școală, din liceu sau din facultate care să ne spună, chiar și în șoaptă: «Mă, e rău!» Nu îmi aduc aminte de vreun vecin care să fi fost ridicat de cineva. Nu am avut niciodată o asemenea poveste. L-am avut profesor pe dl Emil Constantinescu, președintele Constantinescu, nu îmi aduc aminte de vreun discurs disident, îmi aduc aminte de discuții plăcute, de planificarea viitorului”, a afirmat Predoiu.

Întrebat din nou, direct, dacă regimul comunist a fost opresiv, Predoiu a recunoscut că, raportat la standardele actuale, ar putea fi considerat astfel. În comparație, el a menționat epoca McCarthy din SUA, sugerând că opresiunea poate avea diferite forme și contexte.

Considerați că America lui McCarthy (Joseph McCarthy - senator republican al statului Wisconsin din 1947 până la moartea sa în 1957, devenit celebru ca inițiator al campaniei din anii 1950 de combatere a infiltrării vieții publice americane și a instituțiilor americane de către comunism n.r.) era un regim opresiv? Nu poți să definești o populație a unui moment ca fiind părtașă la un regim opresiv. Cadrele din servicii erau formate din aceeași societate ca toți ceilalți. (…) Nu încerc să acuz sau să mă scuz. De mai multe ori mi s-a spus: «dvs. nu realizați ce se întâmpla?» Acum, uitându-te, realizezi. Atunci, trăind timpurile acelea, nimeni nu era frământat”, a mai precizat Silviu Predoiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

4 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?