Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI. De ce minte un om care a fost președinte

Ce știa Traian Băsescu despre protocolul dintre procurori și SRI. De ce minte un om care a fost președinte

Traian Băsescu a declarat în urmă cu câteva zile că nu știa despre protocolul dintre procurori și Serviciul Român de Informații încheiat în 2009, dar  discursurile sale publice consultate de  G4Media.ro ținute în calitate de președinte îl contrazic, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

Băsescu declara în martie 2012, la bilanțul SRI pe anul precedent, că „un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații”. Vinerea trecută, în ziua desecretizării protocolului de cooperare dintre Parchetul General și SRI, Băsescu declara: „Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi.”

Ce declara Traian Băsescu în 3 martie 2012, la ședința de bilanț a Serviciului Român de Informații:

„Aș remarca un lucru extrem de important – și a fost un cuvânt folosit și de Directorul SRI și de Directorul SIE și de Procurorul General – cooperarea. A fost una din vulnerabilitățile pe care noi în CSAT le-am constatat acum câțiva ani și un importat efort a fost pentru a pune toate aceste instituții, SRI, Poliție, Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, Serviciul de Informații al Armatei, parchetele, pe aceleași obiective și într-o relație de cooperare și de schimb continuu de informații. Rezultatul îl vedeți într-o oarecare măsură la televizor, prin arestările de bande locale, de crimă organizată locală, prin arestările de primari, prin arestările de demnitari, în procesele deschide împotriva parlamentarilor. Vă pot spune că sunt 20 de parlamentari care deja au condamnări în prima instanță, alții așteaptă judecarea cazurilor. Deci cooperarea pe care, până la urmă, sau la care până la urmă ar trebui să fie dispus cel mai mare serviciu de informații al țării, SRI-ul, a început să dea roade și sunt convins că va fi tot mai eficientă această cooperare a Serviciului Român de Informații cu celelalte structuri ale statului român pentru combaterea fenomenului de corupție, evaziune fiscală și tot ceea ce înseamnă nerespectarea legilor statului.

Din acest punct de vedere, aș face o remarcă: măsura creată este una care parcă ar da senzația că s-a ajuns la un nivel de corupție foarte ridicat. Vreau să vă spun că suntem departe de a fi la cel mai ridicat nivel de corupție din perioada post decembristă, dar suntem la momentul la care instituțiile statului, în mod real, luptă cu corupția și spun ceea ce tot spun de vreun an de zile: niciun om politic sau din justiție sau din orice altă activitate, chiar din sectorul privat, nu mai poate sta liniștit, pentru că statul român și-a dezvoltat capacități de culegere de informații care fac puțin probabilă comiterea de infracțiuni importante fără ca acestea să nu ajungă în fața justiției. Cred că apăsarea pe accelerație în direcția combaterii corupției este soluția de descurajare. Și acest lucru l-am cerut în continuare și SRI-ului, ca de altfel și celorlalte instituții cu atribuțiuni în acest domeniu. În ceea ce privește distribuția informațiilor, poate există oarecare curiozitate.” 

Discursul integral al președintelui Băsescu poate fi citit  AICI .

Traian Băsescu a declarat, vineri, 30 martie, în emisiunea Sorinei Matei, “Actualitatea românească”, că nu știa de protocolul secret din DNA și Parchetul General încheiat în 2009.

“Pot să vă spun în mod cert că nu am știut de acest protocol secret niciodată până astăzi. Aici sunt martori șefii de instituție. Un protocol de asemenea importanță nu avea niciun motiv să fie un protocol secret. Trebuiau să își asume că este un mod de lucru și să îl facă public și să fie pus în dezbatere publică. Nu trebuiau să îl facă un document strict secret, este incorect”.

Citește articolul integral pe  G4Media.ro .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima