Ce sunt „culele oltenești“ și la ce au fost folosite de-a lungul istoriei

Ce sunt „culele oltenești“ și la ce au fost folosite de-a lungul istoriei

În Oltenia mai pot fi găsite în prezent cule, construcții semifortificate, specifice secolelor XVIII și XIX.

Veche culă boierească FOTO Wikipedia

Culele sunt cartea de vizită a Olteniei, iar statul le-ar vrea în patrimoniul UNESCO, dar au trecut prea mulți ani în care nimeni nu a făcut nimic pentru a le salva de la pieire.

După prăpădul făcut de aprigul paşă al Vidinului pe pâmânt oltenesc, Tudor Vladimirescu a decis să înalţe, pe o fostă moşie a mănăstirii Cozia, Cula din Mehedinţi.

După moartea pandurului revoluţionar, cula din apropierea Dunării a trecut de la o familie de boieri la alta. Pe vremea Primului Război Mondial, a servit unităţilor militare din zonă. De la 1959 şi până la 1977 a fost muzeu memorial. În anii '70, intervenţiile făcute asupra monumentului i-au schimbat înfăţişarea.

Rând pe rând, dependinţele din jurul culei au pierit în negura vremii, distruse de aceeaşi nepăsare care a ştirbit şi din măreţia monumentului. Acum, numai din imagini de arhivă mai putem vedea cum a arătat fortăreaţa lui Tudor în vremurile ei de glorie, conform Observator.

În octombrie anul trecut, Primăria comunei Şimian, cea care administrează i monumentul, anunţa că acesta va fi salvat cu bani europeni. Şantierul încă nu a început.

"Acest gen de construcţii se regăseşte numai în această parte a României. Un tip de construcţie cu arhitectură care este venită de la sud de Dunăre . Caracteristica lor este de adăpostire a unor averi, a unor oameni înstăriţi sau negustori", povestește Florin Ridiche, reprezentant Muzeul Olteniei.

În ultimele două cule rămase în picioare în Dolj, la Brabova şi Cernăteşti, se vor deschide expoziţii permanente ale Muzeului Olteniei. "Dorim ca în jurul lor să readucem modul de viaţă, să readucem meşteşugurile, să readucem gastronomia. Să le readucem la viaţă. Pentru că de la pielărie, la opincărie, la partea de ceramică, Oltenia are tradiţie şi Oltenia încă păstrează vii aceste tradiţii", declară Cosmin Vasile, preşedinte CJ Dolj.

Oricine vrea să facă o călătorie înapoi în timp poate urma traseul culelor repuse în circuitul turistic.

Culele aflate pe Lista Monumentelor Istorice din România se află în judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş, în partea de nord a judeţelor Dolj şi Mehedinţi, o culă în judeţul Teleorman şi una în judeţul Olt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat