Ce tanc occidental va ajunge primul pe frontul ucrainean și când?

Ce tanc occidental va ajunge primul pe frontul ucrainean și când?

Ministrul adjunct al Apărării din Marea Britanie, Alex Chalk a declarat că se așteaptă ca tancurile britanice Challenger 2 să ajungă pe câmpul de luptă până la sfârșitul lunii martie, scrie Reuters.

Tanc britanic Challenger 2 Foto EPA EFE

„Plănuim să fie la sfârșitul lunii martie”, a spus el în parlament, ca răspuns la o întrebare despre când vor ajunge tancurile în Ucraina.

Potrivit acestuia, până atunci, armata ucraineană se va instrui intens modul de operare și întreținere a acestor arme grele.

Instructorii din Marea Britanie plănuiesc să înceapă antrenamentele echipajelor ucrainene pe tancurile Challenger 2 la începutul săptămânii viitoare.

Reprezentantul Ministerului Apărării a explicat că „programul semnificativ” de antrenament va include oferirea ucrainenilor abilități de a folosi și repara principalele tancuri de luptă britanice Challenger 2. Este vorba despre pregătirea echipajelor și a celor care vor fi angajați în întreținerea armelor.

Ucraina a primit un elicopter Sea King din Marea Britanie, care este folosit de forțele navale ale Forțelor Armate ucrainene. Ministrul Apărării Ben Wallace a spus că Marea Britanie va trimite încă 600 de rachete Brimstone în Ucraina pentru a întări capacitățile de apărare ale țării împotriva unei invazii ruse.

El a spus că de acum până atunci, forțele ucrainene vor fi instruite intens cu privire la modul de operare și întreținere a vehiculelor.

Tancurile germane Leopard ar putea să ajungă în Ucraina ”la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”. Formarea militarilor ucraineni în utilizarea blindatelor uşoare de tip Marder urmează să înceapă ”până la sfârşitul lui ianuarie”, în Germania.

Casa Albă a declarat miercuri că ar putea dura multe luni pentru ca puternicele tancuri americane Abrams , pe care președintele Joe Biden le-a promis miercuri Kievului, să ajungă în Ucraina.

Grafic cu tancul german Leopard 2A4 și american M1A1 Abrams CREDIT Graphic News jpg

Avertismentul unui general rus

Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova.

Maev a declarat pentru TASS că Leopard 2 este cel mai bun tanc din Europa și că furnizarea unor astfel de tancuri de luptă forțelor ucrainene reprezintă o amenințare foarte serioasă pentru trupele angajate în „operațiunea militară specială” declanșată de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut.

Generalul rus a subliniat că este necesar să se caute modalități de a face față tancurilor de fabricație germană, afirmând că acestea vor fi folosite în grupuri mici ca „nucleu de atac” al unităților ucrainene aflate în ofensivă.

Maev a mai spus că tancurile Leopard 2 „ar trebui să fie distruse pe cât posibil la granițele îndepărtate, după ce trec frontiera Ucrainei”, pentru a nu li se permite să se apropie de „linia de contact” dintre cele două armate.

El a vorbit și despre vulnerabilitățile tancului de luptă german, afirmând că este mai slab protejat de blindaj în părțile laterale și cea superioară, sugerând trupelor ruse să încerce să le lovească din partea de sus.

Potrivit generalului rus, un alt dezavantaj al tancurilor Leopard 2 este masa lor de peste 60 de tone, ceea ce poate îngreuna utilizarea lor în condiții off-road, lucru despre care spune că trebuie luat în considerare dacă acestea apar în apropierea frontului.

Și fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas Igor Ghirkin a declarat că prin ce au anunțat occidentalii Kievul va putea să formeze o brigadă sau chiar o „armată de tancuri” în următoarele luni.

Ghirkin a declarat într-un interviu acordat site-ului mail.ru că acest lucru va pune probleme serioase trupelor invadatoare deoarece mașinile de luptă rusești sunt inferioare celor pe care trupele ucrainene urmează să le primească.

Fostul ofițer al FSB a declarat totuși că Ucraina nu va putea învinge Rusia „doar cu ajutorul acestor zeci de tancuri", dar că este foarte posibil ca forțele ucrainene să provoace pagube serioase și să câștige unele bătălii cu ajutorul lor.

„Din nefericire, vehiculele blindate inamice, care cel mai probabil vor fi predate într-o stare bună, sunt superioare în multe privințe echipamentelor pe care le au în prezent trupele noastre", a mai spus acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”