Ce trebuie să facă românii pentru a aplica pentru viza de muncă în Marea Britanie

Ce trebuie să facă românii pentru a aplica pentru viza de muncă în Marea Britanie

În urma Brexitului, normele de muncă și reședință pentru cetățenii UE în Marea Britanie s-au modificat considerabil. În cazul în care plănuiți să munciți în Marea Britanie, este esențial să înțelegeți noile reglementări și proceduri.

Sunt mai multe tipuri de vize pentru a putea lucra legal în Marea Britanie Foto Pexels

Cetățenii europeni, inclusiv românii, care au sosit în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 și care nu se califică pentru schema EU Settlement Scheme (EUSS) , trebuie să respecte noul sistem de imigrație britanic.

Acesta presupune obținerea unei vize de muncă pentru angajare în Marea Britanie.

Înainte de a iniția procesul de aplicare, este crucial să știți dacă aveți nevoie de viză pentru a lucra în Marea Britanie. Aceasta poate fi verificată utilizând instrumentul online de pe site-ul guvernului britanic .

Ce tipuri de vize de muncă sunt acordate în Marea Britanie

Sistemul de imigrare pe bază de puncte

Dacă vă încadrați în criteriile de eligibilitate, procesul de aplicare trebuie început pe platforma GOV.UK . Va trebui să dovediți că îndepliniți condițiile de eligibilitate relevante și să acumulați punctajul necesar pentru tipul de viză la care aplicați.

Un element esențial al aplicației este confirmarea identității. Majoritatea oamenilor pot realiza acest pas folosind un smartphone și aplicația " UK Immigration: ID Check " ca parte a aplicației online.

Cei care nu pot utiliza aplicația vor trebui să se prezinte la un centru pentru solicitarea vizei.

De asemenea, va trebui să plătiți o taxă de aplicare, iar dacă intenționați să rămâneți în Marea Britanie pentru mai mult de 6 luni, s-ar putea să fie necesar să plătiți și suprataxa de imigrare pentru sănătate (Immigration Health Surcharge), care să vă asigure accesul la Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie.

Viza pentru muncitori calificați (Skilled Worker visa)

Pentru a fi considerat eligibil pentru acest tip de viză, trebuie să îndepliniți următoarele criterii:

  • Să aveți o propunere de angajare de la un sponsor autorizat de către Ministerul de Interne al Marii Britanii (Home Office), la nivelul de calificare necesar.
  • Să primiți salariul minim relevant de la viitorul dvs. angajator (în general £25,600 sau tariful de piață pentru respectivul post)
  • Să vorbiți limba engleză la nivelul intermediar B1 (conform Cadrului european comun de referință pentru limbi/CEFR)

Viza pentru un loc de muncă în sănătate și îngrijire medicală (Health and Care visa)

Dacă activați în sectorul sănătății și ați primit o propunere de angajare de la Sistemul britanic de sănătate (NHS), de la sectorul asistenței sociale sau de la entități și organizații care prestează servicii pentru NHS, dacă vorbiți limba engleză și îndepliniți condițiile de imigrare pentru muncitori calificați (Skilled Worker), aveți posibilitatea de a aplica pentru viza în domeniul sănătății și îngrijirii medicale.

Există un sistem de accelerare a procesului, cu costuri de aplicare reduse și asistență dedicată pe durata procesului de aplicare.

Dacă vă încadrați în criteriile pentru o viză în domeniul sănătății și îngrijirii medicale, sunteți exceptat de la plata suprataxei de imigrare pentru accesul la serviciile de sănătate.

Viza pentru talente globale (Global Talent)

Viza pentru Talente Globae se adresează persoanelor cu competențe deosebite să se stabilească în Marea Britanie fără a avea o ofertă de muncă prealabilă.

Această viză este destinată liderilor consacrați în domenii precum știința, științele umaniste, ingineria, artele (incluzând filmul, designul de modă și arhitectura) și tehnologia digitală, competențele lor excepționale contribuind la îmbogățirea cunoștințelor, economiei și societății britanice.

Cercetătorii și oamenii de știință de elită beneficiază de un proces accelerat de obținere a vizei, ca parte a unui sistem de imigrare cu circuit rapid pentru domeniul STEM.

Viza pentru studii (Student Route)

Pentru a fi considerat eligibil pentru o viză de studii, trebuie să îndepliniți următoarele criterii:

  • Să aveți un loc asigurat la un curs din partea unui sponsor educațional autorizat de către Ministerul de Interne britanic (Home Office)
  • Să aveți competențe de vorbire, citire, scriere și înțelegere a limbii engleze
  • Să dispuneți de resursele financiare necesare pentru a vă susține și a plăti studiile
  • Să aveți intenția reală de a urma studii în Marea Britanie

Există, de asemenea, o cale separată pentru elevii/studenții minori (Child Student), destinată celor cu vârsta cuprinsă între 4 - 17 ani care doresc să urmeze studii la o instituție de învățământ independentă.

Viza de absolvent (Graduate visa)

Dacă finalizați studiile la nivel de licență sau superior în Marea Britanie, aveți posibilitatea de a aplica pentru o viză de absolvent, ceea ce vă permite să rămâneți și să lucrați sau să căutați un loc de muncă în Regatul Unit pentru o perioadă de până la 2 ani (sau 3 ani pentru doctoranzi) după terminarea studiilor.

Viza de absolvent a fost lansată în vara anului 2021 și este disponibilă pentru studenții internaționali care sunt sponsorizați de un entitate educațională autorizată de Ministerul de Interne britanic și îndeplinesc criteriile de imigrație stabilite de guvernul britanic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”