Ce trebuie să știm despre gruparea teroristă Hezbollah, ce influență regională are și rol are în conflictul Israel-Hamas

Ce trebuie să știm despre gruparea teroristă Hezbollah, ce influență regională are și rol are în conflictul Israel-Hamas

Hezbollahul libanez schimbă focuri de armă cu Israelul de peste graniță de câteva zile, în cea mai sângeroasă escaladare de la războiul din 2006, amenințând să extindă conflictul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas.

Luptători Hezbollah FOTO Profimedia

Susținută de Iran, Hezbollah a declarat că este pregătită să ajute atunci când va veni momentul în războiul dintre Israel și Hamas, care este, de asemenea, susținută de Teheran. Surse au declarat săptămâna trecută că atacurile de până acum ale Hezbollah au fost concepute pentru a fi controlate și a evita astfel un alt război major, scrie reuters.com.

Ministrul israelian al Apărării a declarat la 15 octombrie că Israelul nu are niciun interes să poarte un război pe frontul său nordic și că, dacă Hezbollah se abține, atunci Israelul va menține situația de-a lungul graniței așa cum este.

Care sunt originile Hezbollah

Gărzile Revoluționare ale Iranului au fondat Hezbollah în 1982, în mijlocul războiului civil din Liban din 1975-1990. Aceasta a făcut parte din efortul Iranului de a exporta Revoluția Islamică din 1979 în întreaga regiune și de a lupta împotriva forțelor israeliene după invazia Libanului din 1982.

Împărtășind ideologia islamistă șiită a Teheranului, Hezbollah a recrutat musulmani șiiți libanezi.

Grupul a trecut de la o facțiune obscură la o forță puternic înarmată, cu o influență majoră asupra statului libanez. Statele Unite, unele guverne occidentale și alte state consideră că este o organizație teroristă.

Cât de puternică este armata Hezbollah

În timp ce alte grupări s-au dezarmat după războiul civil din Liban, Hezbollah și-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul predominant șiit al țării. Anii de luptă de gherilă au determinat Israelul să se retragă în 2000.

Hezbollah și-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, care a izbucnit după ce a intrat în Israel, răpind doi soldați și ucigându-i pe alții.

Hezbollah a lansat mii de rachete asupra Israelului în timpul conflictului, în care au fost ucise 1.200 de persoane în Liban, majoritatea civili, și 158 de israelieni, majoritatea soldați.

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a desfășurat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte împotriva rebelilor majoritar musulmani sunniți.

Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și spune că poate lovi toate zonele din Israel. În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul avea 100.000 de luptători.

Iranul oferă Hezbollah arme și bani. Statele Unite estimează că Iranul i-a alocat sute de milioane de dolari anual în ultimii ani.

Care este rolul său în conflictul israeliano-hamas până în prezent

Hezbollah are legături profunde cu Hamas, care controlează Gaza, și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.

Hezbollah a declarat că a fost în "contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene" la 7 octombrie, ziua în care militanții Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, ucigând 1.300 de persoane. În timpul atacurilor aeriene intensive ale Israelului asupra Gaza ca răspuns, peste 2.750 de persoane au fost ucise.

De la 7 octombrie, Hezbollah a schimbat de numeroase ori focuri de armă transfrontaliere cu Israelul. Hamas și Jihadul Islamic, ambele prezente în Liban, au organizat pentru prima dată atacuri asupra Israelului din Liban, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel a Jihadului Islamic la 10 octombrie.

Tzachi Hanegbi, consilierul pe probleme de securitate națională al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat la 14 octombrie că ostilitățile păreau să fie restrânse. Hanegbi a avertizat Hezbollah să nu întreprindă acțiuni care ar putea duce la "distrugerea" Libanului.

Ce influență regională are Hezbollah

Hezbollah a fost o sursă de inspirație și de sprijin pentru alte grupuri susținute de Iran în Orientul Mijlociu. A antrenat grupuri armate în Irak și a luat parte la luptele din această țară.

Arabia Saudită afirmă că Hezbollah a luptat, de asemenea, în sprijinul Houthis, aliați ai Iranului, în Yemen. Hezbollah neagă acest lucru.

Care este rolul Hezbollah în Liban

Influența Hezbollah este susținută de arsenalul său sofisticat și de sprijinul multor șiiți libanezi care spun că grupul apără Libanul de Israel.

Partidele libaneze care se opun Hezbollah spun că grupul a subminat statul și îl acuză că antrenează unilateral Libanul în conflicte armate.

Hezbollah are miniștri în guvern și legislatori în parlament.

A intrat în politica libaneză mai mult în 2005, după ce Siria și-a retras forțele din Liban în urma uciderii fostului prim-ministru Rafik al-Hariri, care simboliza influența saudită în țară.

Un tribunal sprijinit de ONU a condamnat în absență trei membri Hezbollah pentru asasinat. Hezbollah neagă orice rol, descriind tribunalul ca fiind un instrument al dușmanilor săi.

În 2008, o luptă pentru putere între Hezbollah și adversarii săi politici libanezi, care aveau sprijinul Occidentului și al Arabiei Saudite, a degenerat într-un scurt conflict. Luptătorii Hezbollah au preluat controlul asupra unor părți din Beirut după ce guvernul a promis că va lua măsuri împotriva rețelei de comunicații militare a grupului.

În 2016, Michel Aoun, politician creștin aliat al Hezbollah, a devenit președinte - în sistemul politic sectar al Libanului, președinția este deținută de un creștin maronit.

Doi ani mai târziu, Hezbollah și aliații săi au obținut o majoritate parlamentară. Această majoritate a fost pierdută în 2022, dar grupul a continuat să exercite o influență politică majoră.

Grupul a făcut campanie împotriva unui judecător care investiga explozia din 2020 din portul Beirut, care a devastat zone întinse din capitală, după ce acesta a încercat să îi interogheze pe aliații Hezbollah. Blocajul a provocat ciocniri mortale în Beirut în 2021.

Hezbollah, acuzată asupra unor atacuri asupra unor obiective occidentale

Oficiali libanezi din domeniul securității și serviciile de informații occidentale au declarat că grupuri care aveau legături cu Hezbollah au comis atacuri sinucigașe asupra ambasadelor și obiectivelor occidentale și au răpit occidentali în anii 1980. Unul dintre grupuri, Jihadul Islamic, care nu are nicio legătură cu organizația palestiniană, ar fi fost condus de Imad Moughniyah, un comandant de top al Hezbollah care a fost ucis într-o mașină capcană în Siria în 2008.

Statele Unite consideră Hezbollah responsabil pentru un atentat sinucigaș cu bombă care a distrus cartierul general al pușcașilor marini americani din Beirut în 1983, ucigând 241 de militari, și pentru un atac sinucigaș comis în același an asupra ambasadei SUA. Un atentat sinucigaș cu bombă a lovit, de asemenea, o cazarmă franceză din Beirut în 1983, ucigând 58 de parașutiști francezi.

Referindu-se la aceste atacuri și la luarea de ostatici, liderul Hezbollah, Nasrallah, a declarat într-un interviu acordat în 2022 că acestea au fost comise de grupuri mici care nu au legătură cu Hezbollah.

Ce spun guvernele occidentale despre Hezbollah

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah drept organizație teroristă. La fel fac și statele arabe din Golf aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită.

Uniunea Europeană clasifică aripa militară a Hezbollah ca fiind un grup terorist, dar nu și aripa sa politică.

Argentina acuză Hezbollah și Iranul pentru atentatul cu bombă din 1994 asupra unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, în care au fost ucise 85 de persoane, și pentru un atac din 1992 asupra ambasadei israeliene din Buenos Aires, în care au murit 29 de persoane. Atât Iranul, cât și Hezbollah neagă responsabilitatea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?