Cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 117 ani. Ce spune despre secretul longevităţii

Cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 117 ani. Ce spune despre secretul longevităţii

Cea mai bătrână persoană din lume este italianca Emma Morano. Pe 29 noiembrie a împlinit 117 ani. Emma susţine că secretul longevităţii sale constă în consumul zilnic de ouă crude, într-un somn bun, dar şi în delectarea cu câteva păhărele de brandy, transmite The Independent.

Cea mai bătrână persoană din lume a împlinit 117 ani. Ce spune despre secretul longevităţii(Imagine: independent.co.uk, Arhiva Mediafax Foto)

Italianca a primit în luna aprilie 2016 vestea performanţei sale de a fi ultima persoană cu o vârstă atât de înaintată (pe atunci avea 116 ani), după ce oponenta ei, în cursa longevităţii, Susannah Mushatth, a trecut în nefiinţă. La aflarea veştii, bătrâna a exclamat: ”Oh Doamne, sunt pe pământul asta de când lumea”, citează The Telegraph.

Martoră a trei secole tulburi Emma a destăinuit că nu mânâncă deloc carne, deoarece îi este frică de cancer. Certificatul de la Guiness World Records este ţinut la loc de cinste în apartamentul său, pe unul dintre scrinurile vechi.

La aniversările Emmei vin tot soiul de oameni. Americani, elveţieni, austrieci, concetăţeni italieni, povesteşte Emma. Vin neinvitaţi. Nu îi place tortul tipic pentru zilele de naştere. Însă jurnaliştii, rudele îndepărtate şi primarul oraşului italian au venit de ziua ei s-o viziteze. Autorităţile au pus la cale şi un spectacol de teatru, ce s-a desfăşurat în onoarea Emmei, în oraşul Verbania, unde locuieşte.

Emma Morano s-a născut în nordul Italiei, în regiunea Piemont, pe data de 29 noiembrie 1899. Acum locuieşte într-un mic orăşel de pe coastă, la graniţa cu Elveţia. În ciuda vârstei sale înaintate, doctorii spun că stimata doamna nu prezintă nicio problemă de sănătate.

New York Times relata în 2015 că în adolescenţă, Emma suferea de anemie, aşa că un doctor i-a recomandat să consume zilnic ouă crude, obicei la care nu a renunţat nici până azi.

Italianca este separată de soţul ei din anul 1938. A decis să nu repete experienţa mariajului, în ciuda numărului mare de pretendenţi pe care i-a avut de-a lungul timpului. Emma urăşte să fie dominată, iar renunţarea la un trăi conjugal i-a asigurat o viaţă liniştită, dovadă fiind şi vârstă înaintată la care a ajuns.

Emma Morano s-a retras din activitate târziu, la 75 de ani. A avut de-a lungul timpului, profesii diverse: a fost, printre altele, bucătar şi muncitor în fabrică.

Mai multe detalii, aici.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele informații din sondaje / PNL este pe trend crescător / PSD băltește la 25 / 26% / Mari emoții în zona partide…

2 VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești / Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță

3 Un jeg / „A mințit cu nerușinare” / Acuzaţii grele la adresa lui Dumitru Coarnă, viitor parlamentar PSD

4 Așa o fi? Judecați voi!

5 FOTO Ea este mama Antoniei / Bunica Denise Iacobescu, la 53 de ani