Cea mai bună dietă pentru creier, bazată pe cât mai multe legume verzi: reduce inflamația și protejează celulele

Cea mai bună dietă pentru creier, bazată pe cât mai multe legume verzi: reduce inflamația și protejează celulele

Adăugarea ceaiului verde și a legumelor verzi la dieta mediteraneană tradițională ar putea încetini îmbătrânirea creierului mai eficient, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea BGU din Israel.

Legumele verzi ajută creierul împotriva îmbătrânirii FOTO: Shuterstock

Legumele verzi ajută creierul împotriva îmbătrânirii FOTO: Shuterstock

„Această cercetare indică valoarea substanțelor chimice vegetale, numite polifenoli, în dietă. Acești compuși, abundenți în legumele verzi, au proprietăți antiinflamatorii și par să fie printre cei mai puternici pentru reducerea riscului nostru de degenerare a creierului pe măsură ce îmbătrânim”, a explicat Laura Clark, dietetician, potrivit earth.

Deși studiul s-a axat în special pe ceaiul verde și pe smoothie-uri, consumul unei varietăți de legume verzi poate oferi beneficii similare. Printre ele amintim: varza kale, praz și mazăre.

Supa cremă de mazăre FOTO: Arhivă

Supa cremă de mazăre FOTO: Arhivă

Dieta mediteraneană se inspiră din bucătăriile tradiționale ale țărilor mediteraneene precum Grecia, Italia și Spania. Se concentrează pe alimente integrale, bogate în nutrienți și acordă prioritate grăsimilor sănătoase, uleiul de măsline fiind principala sursă.

Dieta include legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe din abundență, împreună cu proteine slabe precum peștele și fructele de mare și cantități moderate de carne de pasăre, ouă și lactate.

Carnea roșie și alimentele procesate sunt consumate cu moderație, în timp ce mesele sunt bogate în fibre din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele și cerealele integrale. Ierburile și condimentele sunt folosite pentru a aroma mâncărurile, reducând dependența de sare.

Dieta verde pentru sănătatea creierului

Cele mai recente cercetări arată că adăugarea mai multor legume verzi la această dietă poate ajuta la susținerea funcției creierului, la îmbunătățirea memoriei și la îmbunătățirea sănătății generale.

Aceste verdețuri conțin compuși puternici ai plantelor, cum ar fi polifenolii și antioxidanții, care ajută la reducerea inflamației și protejează celulele creierului de leziunile legate de vârstă.

Varza are proprietăți antioxidante FOTO: Arhivă

Varza are proprietăți antioxidante FOTO: Arhivă

Prin adăugarea de verdețuri suplimentare în dieta dumneavoastră, puteți oferi creierului vitamine, minerale și fibre esențiale care susțin funcția cognitivă și sănătatea intestinală. Aceste substanțe nutritive joacă un rol esențial în reducerea riscului de declin al memoriei.

Consumul regulat al acestor alimente verzi mediteraneene de bază poate ajuta la menținerea sănătății creierului pe termen lung.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Un articol care dă fiori... / Ceva aproape inexplicabil se întâmplă în SUA...

2 Augustin Lazăr / A fost indicat public un mic grup, obedient, din justiţie, cu legături în mediul politic, cunoscut în media ca „CSM-ul nevestelor”

3 Sexul în avion, doar un mit? / Și un lucru pe care îl fac pasagerii, iar stewardeselor le place în secret

4 BREAKING Noi politicieni și bugetari cu proprietăți peste hotare! Mulți medici și profesori universitari, o proaspătă angajată din Ministerul Economie…

5 La noi poți ieși la pensie la 50 ani, în Spania firmele angajează oamenii de peste 50 ani să nu falimenteze