Cea mai gravă secetă din ultimele decenii devastează recoltele din sudul Europei

Cea mai gravă secetă din ultimele decenii devastează recoltele din sudul Europei

Seceta din sudul Europei amenință să reducă producția de cereale din Italia și unele părți din Spania, la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani și să afecteze și alte recolte precum cele de măsline și migdale, informează Reuters.

Castilia și Leon, principalele regiuni unde cultivă cereale în Spania, au fost deosebit de afectate, pierderile suferite de recolte fiind estimate undeva între 60 și 70%.

"Anul asta nu a fost unul prost, a fost catastrofic. Nu îmi amintesc un an ca acesta după 1992", a declarat Joaquin Antonio Pino, un cultivator de cereale din Sinlabajos, Avila. Potrivit lui Pino, multe terenuri cultivate cu cereale nici măcar nu au mai fost treierate pentru că veniturile din strângerea recoltelor nu ar fi acoperit mici măcar salariile pentru muncitori.

Chiar dacă Uniunea Europeană pe ansamblu este un important exportator de grâu, Spania și Italia se bazează pe importurile din alte țări, inclusiv Franța, Marea Britanie și Ucraina. Potrivit firmei de consultanță Agroinfomarket, în anul agricol 2017-2018, importurile de grâu moale ale Spaniei ar urma să crească cu peste 40% până la 5,6 milioane tone.

Spania și Italia se numără de asemenea printre principalii producători mondiali de ulei de măsline. Analiștii se așteaptă ca producția din ambele țări să scadă dar în cazul Italiei este preconizată o scădere semnificativă deoarece seceta este ultima problemă cu care se confruntă cultivatorii de măsline după insectele și paraziții din anii anteriori. International Olive Council se așteaptă la o scădere cu 60% a producției de ulei de măsline realizată de Italia.

"Anul acesta a fost primul an în care am udat măslinii. Până acum nu a fost niciodată nevoie să facem asta", a declarat Francesco Suatoni, care are aproximativ 4.000 de măslini la marginea orașului Amelia în regiunea Umbria din centrul Italiei.

Și alte recolte au fost afectate, iar Asociația fermierilor italieni Coldiretti a estimat că seceta ar putea să îi coste pe fermierii din peninsulă peste un miliard de euro.

"Seceta afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate recoltele din Spania, chiar și cele care se bazează pe sere, pentru că există o limită cu privire la cantitatea de apă disponibilă", a declarat la rândul său Jose Ugarrio, analist la asociația tinerilor fermieri spanioli. Potrivit acestuia producția de migdale și fistic a scăzut și ea semnificativ. "Ne așteptăm la o scădere de 23% a producției de migdale în acest an comparativ cu anul trecut", a spus Ugarrio.

Unii cercetători au avertizat că valurile de căldură precum cele din acest an vor deveni din ce în ce mai frecvente și sunt legate de modificările climatice provocate de activitatea umană. În aceste condiții fermierii din sudul Europei își pun semne de întrebare cu privire la viitorul lor pe termen lung.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Informații certe

3 Așa o fi?

4 Îngrijorare în Anglia după apariția „mâncătoarei de carne”, o infecție care se transmite sexual şi care cauzea…

5 „Sunt foarte mulți idioți, eu i-aș aresta. Din cauza lor am ajuns să moară pe zi în România câți mor în toată …