Cea mai sensibilă întrebare despre Sebastian Ghiță: A VÂNDUT cuiva PAROLELE Statului?

Cea mai sensibilă întrebare despre Sebastian Ghiță: A VÂNDUT cuiva PAROLELE Statului?

Cea mai sensibilă întrebare despre Sebastian Ghiță: A vândut cuiva parolele Statului?Puterea lui Sebastian Ghiță nu vine doar din sumele imense obținute de firmele controlate de acesta, prin contracte cu statul. Accesul la informații poate fi la fel de important ca banii—iar o trecere în revistă a contractelor publice arată că Sebastian Ghiță ar fi putut avea acces la informații din domenii cheie ale statului.  

Având în vedere cantitatea imensă de informații sensibile la care Sebastian Ghiță și firmele sale au avut acces de-a lungul anilor, o întrebare legitimă este dacă aceste informații sunt în siguranță, scrie site-ul Digi24.ro . Și mai ales dacă ele au rămas pe teritoriul României în cele patru luni cât Ghiță a fugit în străinătate. Sunt două întrebări la care autoritățile ar trebui să răspundă convingător.

Firmele lui Sebastian Ghiță au oferit de-a lungul anilor servicii de IT, atât hardware, cât și software—sisteme de stocare a informațiilor sau prelucrare a datelor, ceea ce înseamnă că angajații săi au avut acces la severele pe care sunt puse informații ale instituțiilor cu care au avut contracte. Chiar dacă unele dintre aceste contracte s-au încheiat, tehnic există posibilitatea de a menține o ușă deschisă spre servere, pentru a fi accesate de la distanță.

La acest moment e imposibil de spus dacă Ghiță s-a folosit de datele la care firmele sale au avut acces. Cert este că acesta a amenințat în mai multe rânduri că deține informații sensibile despre adversarii lui, fără a specifica natura sau sursele lor.

Chiar dacă nu au ieșit la suprafață dovezi care să ateste extragerea de informații sensible, merită amintit că fratele lui Sebastian Ghiță a fost surprins în timp ce negocia cumpărarea unor softuri de spionaj de la o companie italiană. Wikileaks a publicat o serie de mailuri schimbate între oamenii lui Ghiță și firma de spionaj din Italia. Hackerii italieni faceau softuri care puteau monitoriza conversații online și chiar declanșa microfonul și camera video ale calculatoarelor.

În ultimul deceniu, Sebastian Ghiță a avut o influență puternică în mediul poltic, media și de business. Ca peputat PSD de Prahova a fost membru în Comisia parlamentară de control a activității SRI. Ca om de afaceri a finanțat aproape toate partidele puternice din România.  A fondat și controlat canalul de știri România TV.

Începând cu 2011, înainte de a deveni deputat, Sebastian Ghiţă a ieșit oficial din companiile fondate de el. Totuși a continuat să controleze peste 50 de firme, potrivit DNA Ploiești. Spre exemplu, după ce a renunțat oficial la acționariatul celebrelor companii Teamnet și Aseosoft, acestea au fost preluate de un offshore cipriot pe care tot el îl deținea. Ulterior, firmele au fost preluate de rudele și prietenii lui Ghiță, după cum au explicat RISE Project.

Câteva dintre instituțiile care dețin informații sensibile, cu care companiile controlate de Ghiță au avut contracte:

SRI:

Relațiilor contractuale cu SRI au început prin  2007 și au continuat de-a lungul anlior. Conținutul acestora este secretizat și valorile totale ale contractelor imposibil de calculat la acest moment.

Se pare în 2010 șeful SRI a fost informat de practici dubioase ale companiei Teamnet, după cum reiese din informații scurse de hackerul Guccifer.

Cu toate astea, relația a continuat. În 2013, Teamnet a primit 4,8 milioane lei de la SRI, mai exact de la Institutul de Tehnologii Avansate, care se ocupă cu protecția informațiilor clasificate și echipamente de comunicații. La rândul ei, Asesoft a obținut diverse contracte cu structuri ale SRI, pentru care a furnizat softuri, elemente de calcul etc.

Ministerele de Externe și Interne

Din datele existente, firmele controlate indirect de Ghiță au avut cele mai mari contracte cu aceste ministere. Între 2010 şi 2014 companiile au furnizat servicii IT şi de telecomunicaţii în valoare de aproape 46 de milioane de euro.

Serviciul de Telecomunicații Speciale:

Procurorii anticoruptie l-au acuzat pe Ghiță ca ar fi constituit un grup infractional prin care ar fi prejudiciat statul cu sume foarte mari de bani, printre contractele problematice fiind menționate și cele cu STS. Chiar dacă Sebastian Ghiță era urmărit penal, firmele controlate de acesta continuă să câștige licitații pentru stat.

În 2015, Teamnet a obținut de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale un contract de aproape 13 milioane de lei.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară:

În 2013 și 2014 firma Teamnet a câștigat contracte de aproximativ 250 milioane de lei. Proiectul din 2014 presupunea realizarea unui sistem informatic integrat (E-Terra), care deține practic toată evidența de cadastru și publicitate imobiliară.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”