Ceaușescu conduce România. Cum scăpăm?

Ceaușescu conduce România. Cum scăpăm?

"Cateva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de incidente trecand la atacarea unor institutii de stat, distrugand si jefuind o serie de cladiri (...) . Deoarece actiunile grupurilor antinationale teroriste au continuat, conform Constitutiei si in conformitate cu legile tarii, unitatile militare au fost obligate sa se apere.

(...) Din datele de care se dispune se poate declara cu deplina certitudine ca aceste acte cu caracter net fascist, terorist au fost organizate si declansate in stransa legatura cu cercuri reactionare, imperialiste, iredentiste, soviniste si cu serviciile de spionaj din diferite tari straine.

Declar cu toata raspunderea ca unitatile armatei noastre au dat dovada de foarta multa rabdare. Nu au raspuns chiar atunci cand soldatii si ofiterii au fost loviti si numai cand situatia a ajuns de asa natura ca au fost afectati de bandele teroriste si au fost puse in pericol institutiile fundamentale si ordinea din judet. Si-au indeplinit pe deplin datoria.

Aceasta campanie impotriva Romaniei face parte dintr-un plan mai general impotriva independentei si suveranitatii popoarelor care nu vor dominatie straina si sunt gata sa-si apere cu orice pret, inclusiv cu arma in mana, independenta. Cele intamplate (...) constituie actiuni organizate din timp de cercuri reactionare, de agenturile de spionaj straine care au organizat toate acesta impotriva patriei noastre."

Nicolae Ceasescu - decembrie 1989.

"In 10 august, institutiile statului nu au actionat ilegal, si-au facut datoria, respectand legislatia si regulamentele. Au fost proteste finantate si din strainatate. A fost o tentativa de lovitura de stat. E mai putin important de unde stiu. Saptamana viitoare vor iesi informatii despre organizarea de tip paramilitar, despre finantarea din strainatate. Sper ca DIICOT si Parchetul General sa ancheteze"

Liviu Dragnea - septembrie 2018

Nu numai stilul dictatorial, nu numai manipularea unui nationalism desantat, dar pana si tipul de discurs, refugierea in narativul agenturilor si al conspiratiei antiromanesti le-a preluat Dragnea de la Ceausescu. Disperat de faptul ca represiunea din 10 august are efecte cu mult mai grave decat a anticipat, iar ancheta se apropie tot mai mult de miezul fierbinte al manipularii si al planului ticalos, presedintele PSD incearca sa schimbe lectura dupa cel mai autentic model ceausist.

In acelasi timp, pe televiziunile de casa ruleaza tot felul de "dovezi" dubioase despre care nu exista nici macar un vag indiciu de veridicitate si sunt acuzate tari precum Olanda, Franta, Belgia si Germania ca au finantat tentativa de lovitura de stat din Romania, se cere DIICOT sa ancheteze aceasta finantare incadrata ca oculta. Asta in timp ce Romania se pregateste sa preia presedintia Consiliului UE.

Dragnea a ajuns intr-o faza terminala similara cu aceea in care era Ceausescu in decembrie 1989. Inlăturarea lui cred ca a devenit o miza de interes national si european pana cand nu va abate nenorociri ireparabile sau foarte greu reparabile si asupra Romaniei si chiar asupra UE.

Intrebarea este: cum?

Sigur ca esentiala este crearea masei critice in PSD. Si ea incepe sa se formeze dupa ce Gabrielea Firea a iesit la atac, la randul ei manata de disperarea ca decontul pentru represiunea din 10 august se duce catre Speranta Cliseru, omul de casa al familiei Pandele. Zi de zi numarul contestatarilor lui Dragnea creste, deci partidul intra in trepidatii tot mai mari. Cat de vulnerabil devine demonstreaza chiar tonul impaciuitor si stins al lui Liviu Dragnea, retras in tot felul de diversiuni.

Dar ceea ce trebuie inteles este ca oricat l-ar uri pe Dragnea, PSD nu va renunta la guvernare. Daca pretul pentru a o pastra mai ales intr-un an electoral important este sa ramana cu Dragnea, pesedistii o vor face. Il vor tine in sah, ii vor hartui, dar nu vor face pasul deciziv, daca el va presupune renuntarea la guvernare.

In aceste conditii, motiunea de cenzura pregatita de opozitie ar putea fi exact colacul de salvare de care Dragnea are nevoie. Pentru ca in fata ei, partidul ar putea reactiona ca un organism atacat. In fata dusmanului care vrea sa ne ia ce avem mai important, adica guvernarea, facem corp comun, uitam de problemele interne si ne aparam. Si sigur ca in aceste conditii ar avea mare succes si teoria lui Dragnea cum ca totul e un plan de destabilizare a PSD pentru schimbarea guvernarii.

Motiunea poate sa devina cu adevarat un punct de inflexiune daca aceasta capcana este evitata, daca pentru PSD ea reprezinta doar ocazia de a scapa de Dancila si Dragnea pentru a ajunge la o guvernare PSD conforma cu votul de la alegerile din 2016, dar decenta.

Si nici nu cred ca altfel s-ar putea. Pe de-o parte, opozitia nu e pregatita catusi de putin sa preia guvernarea. In PNL e razboi pe listele electorale, intre tabere, nu exista program de guvernare, nu exista nici macar schitata o echipa apta sa preia fraiele. Ceea ce arata la televizor trimisii PNL este, cu foarte mici exceptii, de-a dreptul tragic. USR e inca in constructie, Partidul dlui Ciolos de jure nu exista, iar PMP este in destructurare.

In plus, chiar sa-i aduni, cu toata adversitatea cronica dintre ei, tot nu scoti o majoritate fara ALDE. Si daca-l bagi pe Tariceanu in ciorba asta, numai bine pe el il speli si pe restul ii manjesti. Uniunea nationala si tehnocratia sunt iluzii cu rezultate proaste.

PSD cred ca trebuie sa ramana la guvernare, sa isi duca pana la capat guvernarea, sa dovedeasca ce minciuna a fost programul din 2016, dar fara Dragnea si caricaturile lui care distrug si tara, si propriul partid.

Ei bine, acesta cred ca este mesajul esential pe care numai presedintele il poate transmite, pentru ca numai el are autoritatea necesara, si trebuie sa il transmita catre PSD: nu veti fi alungati in opozitie daca scapati de Dragnea. Motiunea aceasta are o sansa de a trece numai daca este una strict impotriva cuplului Dragnea - Vâlcov (ca Dancila chiar nu conteaza), nu una impotriva intregului PSD, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Percheziții la clanul interlop Duduianu

2 Șeful Armatei Ucrainei se dă cocoș: Putem distruge şapte tancuri ruseşti în 36 de secunde

3 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

4 Așa o fi?

5 O dare în gât profi...