CEDO: Ankara, condamnată pentru încarcerarea preşedintelui filialei turce a Amnesty International

CEDO: Ankara, condamnată pentru încarcerarea preşedintelui filialei turce a Amnesty International

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru încălcarea drepturilor omului în cazul detenţiei arbitrare a preşedintelui filiale turce a Amnesty International, informează AFP.

Cei şapte judecători, inclusiv cel turc, au considerat că Ankara nu a avut 'motive plauzibile' pentru a-l plasa în detenţie provizorie în 2017 pe Taner Kiliç, căruia i-au încălcat astfel libertatea de exprimare, şi ulterior de a prelungi această măsură.

Detenţia provizorie a durat mai mult de 14 luni şi a fost prelungită în mod repetat până când o curte de apel a dispus eliberarea lui Kiliç în august 2018.

Responsabilul filialei Amnesty International era acuzat de apartenenţă la reţeaua Feto, o mişcare condusă de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA din 1999.

Reţeaua este acuzată de puterea din Turcia că este organizaţie teroristă şi că a orchestrat tentativa de puci din iulie 2016.

Taner Kiliç a fost condamnat apoi în vara lui 2020 la 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru 'apartenenţă la o organizaţie teroristă', aminteşte CEDO.

Aceasta a condamnat statul turc la plata către reclamant a 8.500 euro pentru daune materiale şi a 16.000 euro pentru daune morale.

Condamnată cu regularitate de CEDO, Turcia face şi obiectul unei rare proceduri de sancţionare declanşate de Consiliul Europei pentru că nu s-a conformat dispoziţiilor de eliberare imediată a lui Osman Kavala, om de afaceri şi filantrop acuzat că destabilizează Turcia, împotriva căruia justiţia turcă a dictat recent închisoare pe viaţă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...