CEDO condamnă Bulgaria pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul unui fost ministru

CEDO condamnă Bulgaria pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie în cazul unui fost ministru

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat joi Bulgaria pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie a unui fost ministru, într-un caz legat de deturnarea de fonduri publice, informează AFP.

Emilia Maslarova, fost ministru socialist al muncii, a devenit în 2009 obiectul unei proceduri penale pentru "abuz de putere şi însuşirea de fonduri publice" în legătură cu renovarea unui fost centru medical. În februarie 2010, Maslarova, care era bănuită că a "deturnat" circa 5,6 milioane de euro, a fost inculpată pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Premierul de centru dreapta Boiko Borisov s-a angajat atunci să facă o prioritate din lupta împotriva corupţiei, vizându-i în special pe foştii lideri socialişti.

Procedura lansată împotriva Emiliei Maslarova era încă în curs în martie 2018, a menţionat CEDO.

Magistraţii europeni au apreciat că o serie de remarci făcute în 2009 şi 2010 de un purtător de cuvânt al parchetului bulgar şi de un deputat membru al unei comisii de anchetă parlamentare referitoare la acest caz "puteau fi interpretate de marele public drept o afirmaţie categorică (...) în privinţa vinovăţiei dnei Maslarova".

Potrivit CEDO, respectivele remarci "au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie a dnei Maslarova întrucât au mers mai departe de simpla comunicare de informaţii".

Curtea a mai constatat o a doua încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului, considerând că Emilia Maslarova "nu a dispus de o cale de recurs intern efectivă".

În consecinţă, CEDO a condamnat Sofia la plata către fostul ministru a sumei de 8000 de euro ca daune morale şi cheltuieli de judecată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

3 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!