Cehia își va spori cu 30% efectivele armatei

Cehia își va spori cu 30% efectivele armatei

Republica Cehă își va spori cu circa 30% efectivele armatei, pentru a ajunge la 30.000 de persoane în cinci-șapte ani, a anunțat vineri, la Brno, ministrul Apărării, Martin Stropnicky, potrivit AFP.

Armata Republicii Cehe, țară de 10,5 milioane de locuitori și membră a NATO din 1999, are în prezent un efectiv de circa 23.000 de persoane.

"În următorii cinci-șapte ani, trebuie să ajungem la un nivel de 30.000 de persoane", a declarat ministrul Stropnicky, în cursul unei ceremonii de absolvire a unei noi generații la Școala militară de la Brno, al doilea oraș al țării.

"Armata cehă este în prezent printre cele mai mici din Europa în raport cu numărul de locuitori", a afirmat el. "Oferta de profesii este extrem de variată. Avem nevoie de șoferi, dar și de chirurgi și piloți", a adăugat el.

Cu o zi în urmă, ministrul Apărării și colegul său de la Finanțe, Ivan Pilny, au spus că bugetul pentru Apărare va crește progresiv, pentru a ajunge la 1,4% din PIB în 2020.

La ora actuală, Republica Cehă nu alocă decât 1% din PIB pentru cheltuielile militare, în contextul în care obiectivul fixat de NATO este de 2% din PIB.

Luni, guvernul ceh a dat undă verde pentru achiziționarea în anii următori a 80 de vehicule blindate ușoare de la compania italiană Iveco și a altor 62 de vehicule blindate Titus de la grupul Nexter echipate cu șasiuri de la compania cehă Tatra, la un cost total de circa 350 de milioane de euro.

Stropnicky și Pilny reprezintă mișcarea de centru ANO, marea favorită la alegerile legislative de la 20 și 21 octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...