Cehia: Partidul populist al premierului Andrej Babis a câştigat alegerile regionale

Cehia: Partidul populist al premierului Andrej Babis a câştigat alegerile regionale

Formaţiunea populistă de centru ANO a premierului ceh Andrej Babis a câştigat sâmbătă alegerile regionale, în pofida criticilor legate de gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19, transmite AFP.

ANO a câştigat în 10 din cele 13 regiuni ale Cehiei într-un scrutin considerat un indicator al preferinţelor electoratului înaintea alegerilor parlamentare programate pentru anul viitor.

"Acesta este un succes imens. Nu mă aşteptam la asta", a declarat premierul Babis reporterilor, care a mulţumit alegătorilor pentru că au participat la vot în pofida înregistrării unei tendinţe crescătoare a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus.

La ultimele alegeri regionale din 2016, ANO a câştigat în 9 regiuni, dar a obţinut postul de guvernator regional doar în 5 din ele.

Cabinetul de centru-stânga al premierului Babis a fost recent criticat de unii pentru modul de gestionare a epidemiei. După ce a rezistat relativ bine primului val de COVID-19 în primăvară, Cehia înregistrează cifre record de infectare începând cu luna septembrie.

În total, 3.793 de noi cazuri de contaminare au fost înregistrate vineri, în timp ce cu o zi înainte bilanţul a fost de 3.493 de noi infectări. De la începutul pandemiei, bilanţul total este de aproape 80.000 de infectări şi 709 decese.

Guvernul de la Praga a înăsprit recent măsurile preventive, introducând purtarea obligatorie a măştilor în interior, restricţii privind numărul de persoane participante la mitinguri şi închiderea şcolilor din zonele cele mai afectate.

Andrej Babis se confruntă cu acuzaţii oficiale de fraudare a granturilor UE şi cu critici din partea Comisiei Europene şi a opoziţiei cu privire la dublul său rol de politician care decide subvenţiile UE şi antreprenor care beneficiază de ele.

În pofida acestor circumstanţe, în ultimii ani de zile sprijinul pentru ANO a rămas stabil, oscilând în jur de 30% în diferite sondaje de opinie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…

4 Așa o fi?

5 S-a întâmplat în Germania!