Cehia: Preşedintele Milos Zeman a făcut presiuni pentru extrădarea în Rusia a unui hacker căutat de SUA

Cehia: Preşedintele Milos Zeman a făcut presiuni pentru extrădarea în Rusia a unui hacker căutat de SUA

Preşedintele ceh Milos Zeman, pro-rus, a exercitat presiuni pentru extrădarea în Rusia a unui cetăţean rus suspectat de Washington că a desfăşurat atacuri cibernetice asupra unor ţinte americane şi de Moscova că a comis fraude pe internet, a anunţat sâmbătă ministrul ceh de Justiţie, Robert Pelikan, potrivit AFP.

Evgheni Nikulin, 29 de ani, a fost arestat la Praga de poliţia cehă şi de FBI în octombrie 2016 după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a pus la cale ample atacuri informatice pentru a influenţa campania prezidenţială din SUA.

Însă tribunalul municipal din Praga a anunţat în mai 2017 că acest cetăţean rus ar putea fi extrădat în SUA sau în Rusia, decizia definitivă aparţinând ministrului justiţiei.

"Este adevărat că au avut loc în acest an două întâlniri în cursul cărora preşedintele mi-a cerut să nu îl extrădez pe cetăţeanul rus în SUA, ci în Rusia", a declarat ministrul Justiţiei pentru site-ul de ştiri aktualne.cz.

Conform site-ului citat, cele două întâlniri au avut loc în ianuarie, iar la începutul acestei săptămâni ministrul a primit de asemenea vizita lui Vratislav Mynar, un colaborator apropiat al preşedintelui, care i-a cerut de asemenea să îl extrădeze pe Nikulin în Rusia.

"Acest lucru nu vă priveşte, dar i-am înmânat ministrului o scrisoare a mamei lui Nikulin", a declarat Mynar, răspunzând întrebărilor aktualne.cz.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek, a refuzat să facă vreun comentariu asupra acestui caz.

După arestarea lui Nikulin printr-o operaţiune comună a poliţiei cehe şi a FBI, Moscova a acuzat imediat Washingtonul că îi vânează cetăţenii. Rusia e emis apoi la rândul său un mandat de arestare, acuzându-l pe hacker de fraudă pe internet şi că a furat bani de la sistemul WebMoney.

Avocatul lui Nikulin a declarat atunci pentru AFP că FBI i-a acuzat clientul că a piratat serviciile de socializare LinkedIn şi Formspring, precum şi serviciul de stocare de fişiere Dropbox.

El a spus de a asemenea că FBI i-a interogat clientul de două ori, în noiembrie 2016 şi februarie 2017, şi a încercat să îl convingă să recunoască atacurile asupra Partidului Democrat.

În vârstă de 73 de ani, preşedintele populist ceh Milos Zeman, pro-rus, pro-chinez şi anti-imigranţi, a fost reales la sfârşitul lunii ianuarie pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...