Cehia: Principalul candidat la funcția de prim-ministru, pus sub acuzare într-un caz de fraudă

Principalul candidat la funcția de prim-ministru în Cehia la alegerile din această lună, Andrej Babis, lider al mișcării ANO, a anunțat luni că a fost pus oficial sub acuzare într-un caz de fraudă din urmă cu zece ani care a implicat o subvenție de 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene, relatează Reuters.

Babis a negat în mod repetat orice neregulă, spunând că ancheta este un complot al adversarilor, care ar dori să îl împiedice să ajungă la putere și să taie legăturile de corupție dintre actualii politicieni și mediul de afaceri.

"Am primit o decizie privind punerea sub acuzare în acest pseudo-caz. Am atacat imediat în apel această decizie", a precizat Babis într-un mesaj transmis prin intermediul purtătoarei sale de cuvânt.

Inculparea sa era de așteptat după ce poliția a cerut parlamentului în august ridicarea imunității parlamentare pentru Andrej Babis, care este totodată un afacerist miliardar, și Jaroslav Faltynek, vicepreședinte al ANO.

Parlamentul a votat în favoarea punerii lor sub acuzare la 6 septembrie.

Purtătoarea de cuvânt a ANO a spus că și Faltynek, fost director în cadrul companiilor deținute de Babis, a fost inculpat pentru fraudă. Și el neagă orice neregulă.

Aproape sigur Babis ar urma să obțină un nou mandat de parlamentar la alegerile de la 20-21octombrie, ceea ce i-ar reînnoi imunitatea. Parlamentul va trebui apoi să voteze din nou pentru ridicarea acesteia pentru a permite ca ancheta să meargă mai departe.

Este de așteptat ca ANO să obțină cele mai multe voturi la scrutin, dar nu și o majoritate în parlament. Mai multe potențiale partide de coaliție au anunțat că nu se vor alătura unui guvern condus de Babis, din cauza investigației împotriva acestuia.

Cazul implică o acuzație conform căreia Babis a ascuns în urmă cu zece ani faptul că el era proprietarul fermei și centrului de conferințe 'Capi hnizdo' ('Cuibul berzei'), pentru ca această afacere să se califice pentru o subvenție din partea Uniunii Europene care era destinată de fapt micilor întreprinderi.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 ALERTĂ / Document / PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată …

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan