Cehia va plăti pentru 24 de F-35 exact suma estimată de România pentru primele 32 de avioane F-35

Cehia va plăti pentru 24 de F-35 exact suma estimată de România pentru primele 32 de avioane F-35

Cehia va achiziţiona 24 de avioane de luptă americane F-35, a anunţat miercuri premierul Petr Fiala, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters. Interesant e că Cehia va achita pentru cele 24 de avioane F-35 aceeași sumă pe care România o va achita pentru 32 de avioane.

"Primele F-35 vor fi gata în 2029, iar piloţii noştri vor începe atunci antrenamentele în Statele Unite", a declarat premierul Fiala pentru presă.

Potrivit acestuia, primele F-35 vor ajunge în Cehia în 2031, iar armata cehă va avea toate cele 24 de avioane până în 2035.

Ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că preţul total al tranzacţiei se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari). Inițial cehii au estimat achiziția la 5.58 miliarde de dolari.

"Vom plăti circa 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniţii, simulatoare, antrenament şi alte elemente până în 2034", a declarat Cernochova pentru presă.

Restul va fi alocat mai ales pentru achiziţionarea de combustibil, iar aceşti bani vor rămâne astfel la bugetul de stat ceh, a adăugat ea.

Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă Gripen de fabricaţie suedeză, al căror contact de închiriere va expira în 2027.

România va achita 6.5 miliarde de euro pentru primele 32 de avioane F-35

2. Machetă a ... (f-35-romania-copy_05694800.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Ministerul Apărării a cerut în mod oficial în cursul zilei de ieri acordul Parlamentului pentru a începe programul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite. Inițiativa va beneficia de o finanțare estimată de 6,5 miliarde de dolari.

Programul aprobat de CSAT prevede achiziționarea in doua etape pentru F-35. Două escadrile (32 de avioane) vor fi achiziționate în prima fază, iar o escadrilă (16 avioane) va fi achiziționată în cea de-a doua fază.

Cele 6,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite pentru avioane, motoare, sprijin logistic, pregătirea piloților și a personalului tehnic și simulatoare de zbor.

Așadar, potrivit datelor oficiale, România va achita pentru primele 32 de avioane cât Cehia pentru cele 24.

Știm din documentele oficiale ale Ministerului Apărării Naționale (MApN) că în cele 6.5 miliarde de dolari estimate în achiziția primelor 32 de F-35 pe care România le va achiziționa, sunt incluse și echipamente auxiliare precum simulatoare sau rachete aer-aer și aer-sol. Desigur, suma e estimativă.

Faza I presupune achiziția a „32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantitățile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziționate, urmează a fi stabilite cu exactitate după inițierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziție”.

SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat