Fost spion KGB în Germania de Est, Vladimir Putin și-a păstrat în cercul personal foștii colegi din KGB și oamenii pe care i-a cunoscut în orașul său natal, Sankt Petersburg, pe vremea când lucra la primăria orașului.

Vladimir PutinFoto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Arkadi și Boris Rotenberg sunt prietenii din copilărie ai lui Putin. Arkadi Rotenberg spunea într-un interviu că l-a întâlnit prima dată pe Putin la vârsta de 12 ani, când au mers la aceeași clasă de judo. Ambii frați sunt pe lista de sancțiuni occidentale. Trezoreria SUA spune că familia Rotenberg a beneficiat de apropierea de Putin, obținând contracte de aproximativ 7 miliarde de dolari pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.

Fiica lui Vladimir Putin, Katerina, este căsătorită cu Kiril Șamalov, fiul lui Nikolai Șamalov, un vechi prieten al lui Putin din Sankt Petersburg. Nikolai Șamalov este co-fondatorul cooperativei Ozero, o comunitate de elită construită lângă Sankt Petersburg în anii '90. Despre fiul lui Nikolai, Kiril, se spune că este unul dintre cei mai tineri miliardari ai Rusiei.

Dmitri Medvedev este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. A lucrat împreună cu Putin pentru primarul Anatoly Sobchak, la începutul anilor '90, în Sankt Petersburg. După ce Putin s-a mutat la Moscova și a devenit prim-ministru, Medvedev l-a urmat. În 2008, el și Putin au agreat o formulă de împărțire a puterii. La acel moment, Putin îndeplinise deja două mandate ca președinte și îi era interzis constituțional să aibă un al treilea mandat consecutiv. Medvedev a devenit președinte, iar Putin a devenit prim-ministru.

Acest material interactiv redă topul celor 20 cei mai apropiați oameni de Vladimir Putin.