Cei 33 de presupuşi mercenari ruşi, arestaţi la Minsk, susţin că erau în tranzit spre o ţară latino-americană

Cei 33 de presupuşi mercenari ruşi, arestaţi la Minsk, susţin că erau în tranzit spre o ţară latino-americană

Cei 33 de cetăţeni ruşi, presupuşi mercenari ai societăţii militare private 'Wagner' - conform autorităţilor belaruse - care au fost arestaţi miercuri la Minsk susţin că, în Belarus, se aflau în tranzit, în drum spre o ţară din America Latină, a declarat luni consulul rus la Minsk, Kirill Pletniov, citat de agenţiile de presă EFE şi RIA Novosti.

'Vreau să subliniez că fiecare dintre cei arestaţi i-a asigurat pe diplomaţii ruşi că au intrat în Belarus pentru tranzit', a declarat consulul la postul televiziunii publice ruse Rossia 1.

Potrivit lui Pletniov, cei 33 de cetăţeni ruşi reţinuţi ar fi trebuit să plece în 25 iulie din Minsk cu un avion către Istanbul. 'Destinaţia finală era o ţară din regiunea Americii Latine', a declarat consulul rus, fără a preciza care anume.

Forţele de securitate belaruse au arestat 32 de ruşi într-un sanatoriu de la periferia capitalei Minsk şi încă o persoană în sudul republicii.

După arestarea lor, secretarul de stat al Consiliului Securităţii din Belarus, Andrei Ravkov, a declarat că forţele de securitate caută alţi 200 de presupuşi mercenari ruşi care ar fi intrat în Belarus.

Autorităţile de la Minsk susţin că prezumtivii mercenarii ruşi ar avea misiunea de a destabiliza situaţia din ţară înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august.

Împotriva celor 33 de presupuşi mercenari, dintre care mulţi - conform autorităţilor ucrainene - ar fi luptat în estul Ucrainei de partea rebelilor separatişti proruşi, a fost iniţiată o procedură penală pentru pregătirea de acţiuni teroriste.

Cu câteva zile înaintea arestării presupuşilor membri ai grupului paramilitar 'Wagner', preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a avertizat în legătură cu posibilitatea ca mercenari să încerce să destabilizeze situaţia în ţară înainte de alegerile prezidenţiale, prin care el caută să-şi asigure un al şaselea mandat consecutiv.

Kremlinul a negat vehement că Rusia ar încerca să destabilizeze Belarusul. 'Au apărut deja calomnii că unele organizaţii ruse trimit unele persoane pentru a destabiliza situaţia din Belarus. Acestea nu sunt decât calomnii', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, conform EFE şi media ruse. AGERPRES/ (AS-autor:Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”