Cei mai ucigași paraziți pentru corpul uman. Microorganismul care poate devora creierul și ucide un om în 7 zile

Cei mai ucigași paraziți pentru corpul uman. Microorganismul care poate devora creierul și ucide un om în 7 zile

Există multe tipuri de paraziți. Inclusiv din rândul celor pe care corpul uman îi poate găzdui. Unii sunt mai puțin periculoși și putem coabita cu ei. Alții în schimb pot avea efecte devastatoare asupra organismului, provocând boli grave și chiar moartea.

Naegleria, un parazit ucigaș FOTO wikipedia

Naegleria, un parazit ucigaș FOTO wikipedia

Paraziții sunt organisme vii care se trăiesc și se dezvoltă pe seama unei gazde vii. Paraziții trăiesc alimentându-se cu sângele, țesuturile sau hrana acelei gazde. Sunt multe tipuri de paraziții, de la cei întâlniți în lumea vegetală și până la astfel de organisme care parazitează corpul uman.

Cei din urmă, la rândul, sunt de mai multe tipuri, de la paraziți care nu afectează în mod grav, corpul uman, și până la paraziți care în cele din urmă aduc moartea gazdei. Trei dintre aceștia sunt considerați cei mai periculoși din lume pentru organismul uman, cauzând în cele mai multe cazuri decesul celui contaminat.

Parazitul care cauzează o boală cu 95% mortalitate

Unul dintre cei mai periculoși paraziți din lume este de fapt o amibă. Adică un protozoar, unul dintre cele mai simple organisme unicelulare. Se numește Acanthamoeba și este un parazit care se poate găsi la suprafața solului, în apa clorinată a piscinelor, în apa îmbuteliată, în aparatele de aer condiționat sau chiar pe suprafața lentilelor de contact.

Poate să pătrundă în corpul uman prin cavitățile nazale, prin zona ochilor sau prin răni deschise. O parte a celor infectați cu Acanthamoeba, nu vor avea niciodată simptome și nu vor fi afectați în mod evident de acest parazit. De multe ori, însă, Acanthamoeba cauzează o boală extrem de gravă numită encefalită amebiană granulomatoasă (GAE).

Cei afectați suferă de umflături în zona creierului. Conform statisticilor internaționale aproximativ 95% dintre cei care fac GAE din cauza amibei, își pierd în cele din urmă viața. Amiba poate afecta și ochii, ducând la o altă afecțiune care poate afecta definitiv vederea persoanei infectate.

Ucigașul de copii

Un alt parazit deosebit de periculos pentru organismul uman este Toxoplasma Gondii. Este un parazit care trăiește în fecalele de pisică, dar și în carnea crudă a animalelor sacrificate. În consecință omul se poate infecta cu Toxoplasma Gondii prin carne infestată care nu a fost suficient de bine gătită, sau prin curățarea litierei pisicii.

Dacă pentru adulți, Toxoplasma Gondii nu este neapărat periculoasă, pentru fetuși și copii mici infecția cu acest parazit, este mortală. Cea mai periculoasă situație este atunci când o femeie gravidă se infectează cu Toxoplasma Gondii. La naștere, copilul poate prezenta numeroase malformații, de la epilepsie, tulburări mentale, lipsa văzului. În unele cazuri, infecția cu acest parazit duce la pierderea sarcinii.

Se estimează că la nivel mondial, în fiecare an se nasc 190.000 de copii infectați, congenital, cu Toxoplasma Gondii. O bună parte dintre aceștia își pierd viața din cauza malformațiilor suferite.

Mâncătorul de creier

Poate cel mai periculos parazit care poate infecta omul este tot o amibă . Se numește Naegleria fowleri și este pe cât de rar, pe atât de periculos. De exemplu, din 148 de pacienți infectați cu Naegleria fowleri, doar patru au supraviețuit. Singura veste bună este că acest parazit este rar întâlnit și implicit numărul de infecții este foarte redus. De exemplu, cele 148 de cazuri menționate au fost depistate într-un interval de 57 de ani. Adică între 1962 și 2019.

Larvele de Naegleria fowleri se găsesc în pământ, dar mai ales în lacurile și izvoarele cu apă termală, caldă. Acest parazit pătrunde în corpul uman prin cavitățile nazale și se stabilește la nivelul creierului. I se spune, de altfel, „mâncătorul de creiere”, tocmai fiindcă începe să se hrănească, efectiv cu creierul gazdei.

Naegleria fowleri poate cauza o boală extrem de gravă numită Meningoencefalită Primară Amibică. De la declanșarea bolii, în maxim o săptămână persoana afectată moare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „E moț de curcan” / Corina Bud și-a uitat lenjeria intimă acasă și a oferit un spectacol de zile mari, chiar pe scenă. În fața a zeci de mii de oa…

2 Foarte interesante amănunte...

3 Semnale clare de alarmă că din SUA pleacă un val care ar putea lovi inclusiv Europa

4 Operațiunea secretă care va schimba lumea

5 „Gata, domnule comandant, mă dau bătut!” / Efectul de domino care a dus la destrămarea frontului din Donețk