Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveția

Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveția

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveția și destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul și sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elvețiene, citate de AFP.

Tunelul, denumit "GBT" (Gotthard Base Tunnel) și construit între orașele Zürich și Lugano, are o lungime de 57 de kilometri și traversează muntele St. Gotthard din Alpi.

Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către președintele Confederației Elvețiene, Johan Schneider-Ammann, în prezența mai multor oficiali, printre care președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel.

Lucrările au necesitat 17 ani de muncă și o investiție de circa 11 miliarde de euro.

Tunelul va fi tranzitat în fiecare zi de 260 de trenuri de marfă, care vor circula cu o viteză de 100 kilometri/oră, și de 65 de trenuri de pasageri, care vor putea rula cu până la 200 kilometri/oră.

După GBT, cele mai lungi tuneluri din lume sunt tunelul Seikan din Japonia, cu o lungime de 53,9 kilometri, și tunelul de sub Canalul Mânecii între Franța și Marea Britanie, de 50,5 kilometri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...