Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveția

Cel mai lung tunel din lume, deschis traficului în Elveția

Cel mai lung tunel din lume, construit în Elveția și destinat facilitării schimburilor comerciale între nordul și sudul Europei, a fost deschis traficului duminică, au informat Căile Ferate Federale Elvețiene, citate de AFP.

Tunelul, denumit "GBT" (Gotthard Base Tunnel) și construit între orașele Zürich și Lugano, are o lungime de 57 de kilometri și traversează muntele St. Gotthard din Alpi.

Tunelul a fost inaugurat în luna iunie de către președintele Confederației Elvețiene, Johan Schneider-Ammann, în prezența mai multor oficiali, printre care președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel.

Lucrările au necesitat 17 ani de muncă și o investiție de circa 11 miliarde de euro.

Tunelul va fi tranzitat în fiecare zi de 260 de trenuri de marfă, care vor circula cu o viteză de 100 kilometri/oră, și de 65 de trenuri de pasageri, care vor putea rula cu până la 200 kilometri/oră.

După GBT, cele mai lungi tuneluri din lume sunt tunelul Seikan din Japonia, cu o lungime de 53,9 kilometri, și tunelul de sub Canalul Mânecii între Franța și Marea Britanie, de 50,5 kilometri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 Ea este avocata de 26 de ani care s-ar fi sinucis

3 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

4 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

5 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?