Cel mai mare radiotelescop din lume va căuta urme de viață extraterestră GALERIE FOTO

Marele radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico, are deja un urmaș în căutarea semnalelor inteligente din Univers. Duminică a fost amplasată ultima piesă a celui mai mare radiotelescop din lume, FAST, construit de Academia Chineză de Științe în provincia Guizhou. FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) are un diametru de 500 metri, aproape dublu față de cel de la Arecibo, semnalează cotidianul spaniol ABC.

În cadrul proiectului există potențial pentru a căuta și studia cele mai neobișnuite obiecte, pentru a înțelege mai bine originea Universului și pentru a impulsiona căutarea globală a vieții extraterestre, a apreciat Zheng Xiaonian, director adjunct al Observatorului Astronomic Național. FAST, care a costat aproape 180 de milioane de euro, va fi timp de mai multe decenii cel mai puternic și performant din categoria sa.

Acest telescop, în a cărui construcție s-au investit peste cinci ani de muncă, va deveni operațional în luna septembrie, potrivit lui Zheng Xiaonian. FAST face parte din programul spațial chinez, o prioritate pentru Beijing, care dorește ca această țară să devină cea mai avansată putere spațială din lume. Acest ambițios program vizează, de asemenea, să pună un om pe Lună înainte de anul 2036 și să reușească să pună primul om pe suprafața lui Marte.

Noul radiotelescop va fi folosit, printre altele, pentru a descoperi noi pulsari. Totodată, FAST va căuta și va identifica noi molecule în spațiul interstelar. Sensibilitatea sa sporită îi va permite, de exemplu, să localizeze molecule de carbon în spațiu cu o precizie mult mai mare decât cea atinsă până acum.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Androneasca, la pușcărie! „Dă-l în morții lui! Futu-i gâtu’ mă-sii!”. Stenograme DNA / Cum l-a executat Mafia P…

3 Spurcăciunea umană Olguța Vasilescu îl face retardat pe protestatarul Moroșanu, rămas cu un defect de vorbire …

4 BREAKING Firea, amenințată cu pușcăria de administratorul judiciar al RADET! Dezvăluiri incredibile despre băt…

5 Ăsta e tariful lui Gâdea, 10.000 de euro? Atât îi costă pe penalii care urlă seară de seară la Antena 3? Ce sp…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia