Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest

Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest

O avalanşă care s-a produs vineri dimineaţa pe muntele Everest a provocat moartea a 12 ghizi nepalezi, alţi cinci fiind salvaţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal.

Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Anterior, autorităţile au anunţat un bilanţ de nouă morţi.

Acesta este cel mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, a declarat la rândul său Elizabeth Hawley, expert în ascensiuni în Nepal.

Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită "popcorn field", care duce la gheţarul Khumbu.

"Am recuperat 12 corpuri, iar în acest moment nu avem informaţii privind numărul persoanelor care se află prinse sub zăpadă", a declarat Dipendra Paudel, reprezentant al Ministerului Turismului.

O echipă se salvare, sprijinită de elicoptere, continuă eforturile în vederea salvării unor eventuali supravieţuitori. Şapte persoane au fost salvate în urma operaţiunilor echipei de salvare. Bilanţul victimelor ar putea creşte la 14 morţi, a declarat un reprezentant al echipei de salvare.

Accidentul scoate în evidenţă riscurile asupra activităţii ghizilor nepalezi, care transportă corturile, alimentele şi echipamentele alpiniştilor străini ce încearcă să escaladeze Everestul, cel mai înalt vârf din lume.

Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe Everest, de la prima ascensiune reuşită a lui sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay, în 1953.

Cel mai grav accident de alpinism a avut loc în Nepal în 1995, când 42 de persoane, dintre care 13 japonezi, au murit într-o avalanşă care a afectat o tabără din apropierea muntelui Everest.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 „Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” / Roșia cumpărată de mai bine de o lună nu se descompune nici în bazinul pentru compost

5 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…