Cele două misiuni top secret ale șefului CIA

Cele două misiuni top secret ale șefului CIA

În lunile dinaintea invaziei rusești în Ucraina, șeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni top secret: în prima l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că, dacă ar fi atacat Ucraina, Occidentul ar fi răspuns cu sancțiuni dure, susține " Wall Street Journal ", într-un reportaj care reconstituie etapele crizei și care aprinde lumina reflectoarelor asupra figurii lui William Burns.

Directorul CIA, William BurnsFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit lui Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând informații esențiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev.

Născut în 1956 într-o bază militară din Fort Bragg în Carolina de Nord, în ianuarie 2021 a fost numit director al CIA de Joe Biden. Burns fusese anterior ambasador al SUA la Moscova și subsecretar și secretar de stat adjunct în Administrația Obama, timp în care a fost printre negociatorii acordului nuclear, alături de actualul consilier pentru securitate națională, Jake Sullivan, citează Rador și Rai News .

Potrivit "Wall Street Journal", rolul său ar fi fost crucial în criza ucraineană în cel puțin două episoade: primul la începutul lunii noiembrie anul trecut, când l-a sunat pe Vladimir Putin, grație unei linii criptate, pentru a-i cere să nu continue cu planul său de a invada Ucraina, iar Putin ar fi răspuns că nu vrea să ajungă la Kiev, dar a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu este o țară reală, ci numai o decizie politică a lui Lenin.

Al doilea episod în ianuarie, când i-a dezvăluit lui Zelenski planul Moscovei de a intra în posesia aeroportului Hostomel la nord de capitală pentru a-l încercui, debarcând parașutiștii pentru a lua Kievul și "a decapita" Guvernul.

În plus, s-ar părea că Rusia spera să primească ajutor din partea unor părți ale armatei ucrainene, ceea ce nu s-a întâmplat.

Din reconstituiri ar mai reieși că, în primele zile ale conflictului, Statele Unite ar fi oferit o cale de a fugi președintelui Zelenski care, însă, ar fi ales să rămână. Pe 26 februarie, relatează "Associated Press", Zelenski a spus Washingtonului: "Bătălia este aici. Am nevoie de muniție, nu de o cale de scăpare".


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale