Cele șase semne care îți arată că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie. Creșterea în greutate, unul dintre ele

Cele șase semne care îți arată că mănânci mai multe proteine decât ai nevoie. Creșterea în greutate, unul dintre ele

Proteinele sunt pline de aminoacizi de care ai nevoie pentru sănătatea mușchilor, a oaselor și a sistemului imunitar. În timp ce creșterea consumului de proteine ar putea fi benefică în unele cazuri, nu este deloc utilă în altele și poate duce la probleme de sănătate, relatează Verywell Health.

Femeile ar trebui să consume maximum 46 de grame de proteine. foto shutterstock (Arhivă)

Mai mult nu este întotdeauna mai bine atunci când vine vorba de susținerea sănătății musculare", a afirmat pentru sursa citată Collen Rauchut Tewksbury, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. „În schimb, ar trebui să vă concentrați pe cantitate și frecvență. Cercetările sugerează că un consum mai mare nu aduce prea multe beneficii și ar putea chiar să ducă la supraconsum."

Cantitatea recomandată

Consumul zilnic recomandat de proteine variază în funcție de starea generală de sănătate și de activitatea fizică pe care o ai într-o zi. Cantitatea de proteine recomandată este de 46 de grame pentru femei și 56 de grame pentru bărbați.

Cantitatea zilnică recomandată variază în funcție de obiectivele legate de condiția fizică și de sănătate - de exemplu, este posibil să ai nevoie de mai multe proteine pe măsură ce îmbătrânești pentru a compensa pierderea masei musculare sau dacă vrei să crești masa musculară în sala de sport - dar limita zilnică nu trebuie să depășească 2 grame per kilogram pe zi.

În timp ce un organism sănătos nu va avea de regulă probleme în metabolizarea proteinelor în exces, persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice pot întâmpina probleme de sănătate periculoase în urma consumului excesiv de proteine.

De unde știi că mănânci prea multe proteine? Iată cele șase semne:

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare poate fi un semn că organismul a intrat în cetoză - atunci când corpul tău arde grăsimi în loc de glucoză ca principală sursă de energie. Cetoza este asociată cu o dietă bogată în proteine, inclusiv cu dieta Keto.

Deshidratare

Dacă începi să mănânci mai multe proteine, probabil că vei începe să urinezi mai des, întrucât rinichii tăi depun mai mult efort pentru a metaboliza excesul de nutrienți. Urinările dese pot duce la deshidratare, așa că este important să bei multă apă dacă urmezi o dietă bogată în proteine.

Creștere în greutate

Consumul excesiv de proteine poate duce la creșterea în greutate în diverse moduri care nu sunt legate de creșterea masei musculare.

Mai multe proteine înseamnă de obicei mai multe calorii, iar sursa de proteine pe care o alegi poate fi plină de grăsimi saturate. În plus, organismul tău transformă excesul de proteine în zahăr, care este stocat sub formă de grăsime. În timp, acești factori pot contribui la creșterea în greutate.

Disconfort gastrointestinal

Simptomele gastrointestinale sunt destul de frecvente dacă mănânci prea multe proteine. O dietă bogată în proteine (în special proteine animale) și săracă în fibre poate duce la constipație, greață, diaree și dureri de stomac.

Boli cardiovasculare

Proteinele pot avea efecte atât pozitive, cât și negative asupra sistemului cardiovascular, în funcție de tipurile de proteine pe care le consumi.

Proteinele de origine vegetală, cum ar fi legumele, nucile, semințele, peștele și fructele de mare, pot fi benefice pentru sănătatea inimii tale, în timp ce proteinele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, carnea procesată și alimentele, pot crește riscul de boli de inimă.

Probleme la rinichi și ficat

Dacă suferi de afecțiuni renale sau hepatice, procesul de descompunere a proteinelor în exces poate fi prea solicitant. Consumul prea multor proteine dacă ai o boală de rinichi poate contribui chiar la insuficiența renală.

O altă problemă este reprezentată de amoniac, un produs secundar al metabolizării proteinelor care este excretat în urină. Dacă ai o funcție renală sau hepatică deficitară, amoniacul poate atinge niveluri toxice și poate provoca efecte secundare periculoase în organism.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat