Celebra mustață a lui Salvador Dali a rămas intactă după aproape 30 de ani de la înhumare, au constatat legiștii

Celebra mustață a lui Salvador Dali a rămas intactă după aproape 30 de ani de la înhumare, au constatat legiștii

Celebra mustață a pictorului spaniol Salvador Dali a rămas intactă după 28 de ani de la înhumare, au constatat medicii legiști care l-au exhumat joi pentru prelevarea unei mostre de ADN în vederea stabilității paternității în cazul Pilar Abel, relatează vineri AFP.

"Eram foarte anxios când mă gândeam la ce voi vedea (...) când a apărut mustața", a declarat vineri medicul legist Narcis Bardalet, la puțin timp după exhumare.

"Era Salvador Dali Domenech, cu mustața și părul său", a spus omul care în urmă cu 28 de ani a pregătit cadavrul pentru înhumare.

"A fost un moment emoționat și pentru noi", a declarat presei secretarul general al Fundației Dali, Lluis Peruelas Reixach, evocând mustața arcuită atât de caracteristică pentru Dali.

O ghicitoare în cărți de 61 de ani, Pilar Abel, a solicitat justiției să stabilească dacă celebrul pictor i-a fost sau nu tată. La aproape 30 de ani de la moartea lui Salvador Dali, la 23 ianuarie 1989, judecătorul care răspunde de dosar a dispus exhumarea solicitată de reclamantă, originară ca și el din Figueras.

Joi seară, localitatea s-a confruntat cu un acces de nebunie mediatică, la fel ca pe timpul lui Dali. Numeroși reprezentați ai autorităților, experți judiciari și avocați au asistat la deschiderea mormântului maestrului aflat sub marea cupolă a Teatrului-Muzeu Dali. Exhumarea a durat aproape patru ore și s-a desfășurat la adăpostul privirilor indiscrete. Cei prezenți au trebuit să-și predea telefoanele mobile, pentru a evita ca în presă să apară vreo fotografie cu cadavrul, a precizat secretarul general al Fundației Dali.

O dală grea de peste o tonă care acoperea mormântul a fost ridicată înainte de deschiderea sicriului din lemn masiv.

Experții au prelevat apoi eșantioane de "păr, unghii și două oase lungi", a precizat Lluis Peruelas Reixach, adăugând că acestea vor fi restituite la finalul procedurii.

Dacă filiația este demonstrată, Pilar Abel ar fi singura descendentă a lui Salvador Dali și ar putea pretinde până la un sfert din moștenirea lui, lăsată în întregime statului spaniol.

Dacă însă nu se va confirma paternitatea lui Dali, cititoarea în cărți de Tarot ar putea avea mari neplăceri. "Dacă Pilar Abel nu este fiica lui Dali, ar trebui săi cerem acestei doamne să ramburseze costurile de exhumare pe care le-a generat", a declarat avocatul Fundației, Albert Segura.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro