Celebrul „pulan“ a devenit istorie. Arma secretă intrată recent în dotarea Poliției Române VIDEO

Celebrul „pulan“ a devenit istorie. Arma secretă intrată recent în dotarea Poliției Române VIDEO

Celebrul „pulan”, aflat în dotarea polițiștilor români de zeci de ani, a devenit istorie. Agenții de stradă vor interveni de acum încolo la încătușarea infractorilor cu un baston telescopic din metal.

Rommel Tortal, maestru de arte marțiale filipineze, instructor pentru polițiștii români FOTO D.F.

Un maestru filipinez, președintele Federației din Arte Marțiale din Filipine, a fost chemat în România pentru instruirea polițiștilor în tehnici de autoapărare, dar și de ”anihilare” a infractorilor agresivi, care se opun încătușării.

Arma secretă, pe care o vor primi cât de curând polițiștii de la Ordine Publică, Rutieră și Transport Feroviar, va înlocui celebra tomfă din cauciuc, incomodă și greu de manevrat. De acum încolo, polițiștii vor fi dotați cu un baston telescopic, din metal, despre care se spune că este extrem de eficient în lupta corp la corp.

Tuhon (echivalentul gradului de comisar șef n.r.) Rommel Tortal, Instructor Şef și Președinte al PEKITI TIRSIA KALI WORLD FEDERATION (PTKWF), a fost invitat în România să asigure pregătirea instructorilor de autoapărare din cadrul Poliției Române. Aceștia din urmă se pregătesc la Școala de Poliție din Câmpina alături de maestrul filipinez.

„La Școala de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina am reunit aproximativ o sută de instructori de la nivel teritorial, instructori specializați în autoapărare. Cu sprijinul coilegilor mei din cadrul serviciilor de pregătire profesională am invitat un maestru al artelor marțiale filipineze, președintele fereației internaționale care predă instructorilor noștri elemente de noutate, de tehnică privind folosirea mijloacelor din dotare, tehnici de imobilizare care sunt utilie, aplicabile în munca noastră”, a explicat comisarul șef Marius Bălan, director al Direcției Pregătire Profesională din cadrul IGPR.

Instructorii de apărare vor preda la rândul lor, la nivelul județelor, tehnicile de intervenție învățate la Câmpina, tuturor polițiștilor din țară.

„Focusul pregătirii profesionale este pentru instruirea segmentul stradal, pregătirea polițiștilor care acționează în uniformă, respectiv Ordinea Publică, Poliția Transporturi și Poliția Rutieră. Desigur și celelalte structuri intră în programul de pregătire, dar prioritate au cele amintite”, a explicat comisarul șef Marius Bălan, director al Direcției Pregătire Profesională din cadrul IGPR.

Pe lângă instructorii de autoapărare din cadrul IJP-urilor participă la programul de pregătire inclusiv profesorii din cadrul instituțiilor de învățământ aflate în subordinea IGPR.

Unul dintre elementele esențiale ale acestei sesiuni de pregătire o constituie bastonul telescopic intrat recent în dotarea Poliției Române, un mijloc de intervenție „extraordinar de eficient”, care protejează atât polițistul, cât și persoana asupra căreia se intervine.

image

Peste 80 de instructori de autoapărare, instruiți la rândul lor de maestrul filipinez FOTO Diana F.

Despre bastonul telescopic se spune că se poate transforma în marele dușman al infractorilor agresivi. Este mult mai subțire decât vechea tomfă, iar manevrarea lui conform tehnicilor predate de tuhon Rommel Tortal poate calma în câteva secunde orice individ care se opune încătușării.

Polițiștii sunt instruiți cu privire la punctele sensibile care, odată presate cu acest baston telescopic, produc o durere aproape insuportabilă, dar fără să rănească fizic infractorul.

image

Polițiștii români învață noi tehnici de autapărare FOTO Diana F.

„Se folosesc mai multe metode, astăzi arătăm instructorilor noștri cum pot folosi și alte mijloace din dotare pentru autoapărare în mediul profesional”, a explicat Marius Bălan.

Strâns în teacă, bastonul telescopic nu este mai lung de 20 de centimetri, dar odată extras, acesta se extinde automat, ajungând la o lungime de jumătate de metru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…