Centenarul Armistiţiului: Preşedintele sârb consideră că Parisul l-a tratat mai bine pe omologul său din Kosovo

Centenarul Armistiţiului: Preşedintele sârb consideră că Parisul l-a tratat mai bine pe omologul său din Kosovo

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a exprimat regretul pentru tratamentul ce i-a fost rezervat duminică la Paris faţă de cel al omologului său din Kosovo, în timpul ceremoniilor centenarului Armistiţiului din 1918, a relatat luni presa locală, notează France Presse.

Presa sârbă a publicat fotografii cu Hashim Thaci aflat în spatele preşedintelui rus Vladimir Putin, american Donald Trump, francez Emmanuel Macron şi cancelarului german Angela Merkel, în timp ce Aleksandar Vucic a fost instalat în faţă, într-o altă tribună.

"Vă puteţi imagina cum m-am simţit", a declarat Aleksandar Vucic. "Mi se părea că mă uitam tot timpul în jos şi pe ecran, nu credeam că pot vedea ceva în faţa mea, cunoscând sacrificiul plătit de poporul sârb în Primul Război Mondial", a explicat el, potrivit comentariilor publicate de media locale.

În mod proporţional, mica armată sârbă a suferit cele mai îngrozitoare pierderi în acest conflict: 130.000 de morţi şi 135.000 de răniţi, trei sferturi din efectivele sale.

"A trebuit să iau decizia într-o clipă: să fac ceva sau să nu fac nimic, să rămân acolo, să tac, să strâng mâna lui Trump, a lui Putin", "pentru a discuta despre Serbia ", a explicat Aleksandar Vucic, adăugând "Cred că am luat decizia corectă".

"Cine a făcut această repartizare? Chiar nu ştiu. A face scandal acolo (...) nu prea avea sens", a mai spus preşedintele sârb.

El i-a promis lui Emmanuel Macron o primire "grandioasă" în timpul vizitei anunţate în Serbia la începutul lunii decembrie, potrivit presei locale, "Voi invita mii de oameni să-l întâmpine, să-i arăt ce este ospitalitatea sârbă şi cum vedem noi prietenia", a spus Vucic.

La douăzeci de ani după războiul între forţele sârbe şi rebelii separatişti albanezi în Kosovo (1998-1999, peste 13.000 de morţi) şi un deceniu de la proclamarea independenţei Kosovo, relaţiile rămân execrabile între Belgrad şi Pristina.

O întâlnire săptămâna trecută la Bruxelles între Hashim Thaci şi Aleksandar Vucic, prima după luna iulie, s-a ţinut într-o atmosferă tensionată. Serbia a condamnat decizia vecinului său de a-şi majora tarifele vamale cu 10% impuse produselor sale şi este indignată de planul lui Hashim Thaci de a dota Kosovo cu o armată.

Sprijinit de Rusia şi China, Belgradul nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, populată majoritar de albanezi şi unde încă trăiesc, potrivit estimărilor, aproximativ 120.000 de sârbi.

Kosovo susţine că a fost recunoscut de 115 ţări, inclusiv principalele puteri occidentale. Dar Serbia asigură că a convins în jur de zece ţări să-şi reconsidere decizia, ceea ce este contestat de Kosovo, aminteşte AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...