Centrul istoric al Vienei, clasificat drept "patrimoniu în pericol" de către UNESCO

Centrul istoric al Vienei, clasificat drept "patrimoniu în pericol" de către UNESCO

Centrul istoric al Vienei, un spațiu cu numeroase edificii baroce, a fost înscris joi pe lista patrimoniului mondial în pericol cu prilejul reuniunii anuale a UNESCO, din cauza unui proiect de construcție a unui imobil de mare înălțime, relatează AFP.

Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO reunit la Cracovia și-a exprimat regretul, prin intermediul unui comunicat, că proiectul de reamenajare arhitecturală a unui sector situat în limita centrului istoric al capitalei austriece "ține insuficient cont de precedentele decizii ale Comitetului, în special privind marea sa înălțime care ar avea un impact negativ asupra valorii universale excepționale a bunului".

Adoptat la începutul lui iunie de municipalitate, planul de reabilitare a cartierului Heumarkt, care se învecinează cu bulevardul circular Ring, implică în special construcția unui turn de locuințe de lux înalt de 66 de metri, în condițiile în care limita tolerată de UNESCO în acest loc este de 43 m.

Coaliția formată din social-democrați și verzi care este în fruntea orașului susține că proiectul, controversat la nivel local, reprezintă o "ameliorare" arhitecturală a unui sector incoerent în care clădirile, construite după război, nu prezintă un interes special și sunt deja de aceeași înălțime, sau chiar mai înalte, decât construcția dorită.

Orașul Viena a apărat joi, într-un comunicat, "angajamentul său explicit în conservarea patrimoniului său istoric" și hotărârea sa de a conserva clasificarea de patrimoniu universal primită în 2001. Orașul are termen până în februarie 2018 să convingă UNESCO de justețea argumentelor sale, care apoi va emite un verdict.

La nivel local, opozanții proiectului se îngrijorează de riscul pierderii clasificării de patrimoniu UNESCO și de faptul că acesta ar deschide ușa pentru alte imobile de mare înălțime.

Municipalitatea a reafirmat joi că nu are alte proiecte de turnuri și și-a exprimat regretul privind dificultatea dialogului cu UNESCO și "provocarea" de a reconcilia statutul de patrimoniu mondial cu așteptările locuitorilor din mediul urban.

Înălțimea inițială a imobilului contestat, a cărui construcție ar urma să înceapă cel mai devreme în 2019, era de 73 de metri. Proiectul mai prevede și reamenajarea unui patinoar în aer liber deja existent.

Centrul istoric al Vienei prezintă un larg evantai de stiluri arhitectonice din Evul Mediu, baroc — din perioada în care orașul era capitala Imperiului Habsburgic — sau Art nouveau și a jucat "un rol fundamental în calitate de mare oraș al muzicii europene", a reamintit UNESCO.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 The Times / România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală