Cenușa fiului inventatorului Moka Express, depusă într-o cafetieră Moka produsă în România

Cenușa fiului inventatorului Moka Express, depusă într-o cafetieră Moka produsă în România

Omul de afaceri italian Renato Bialetti, fiul celui care a brevetat Moka Express în 1933, a ales ca, după moarte, să fie incinerat, iar cenușa să-i fie depusă într-o astfel de cafetieră, celebră în întreaga lume, și care în prezent se fabrică în România, scrie presa italiană de miercuri.

Supranumit ''regele cafetierei'', el a fost cel care a reușit să promoveze atât de eficient acest produs, încât acesta să devină nu numai un veritabil simbol al Italiei — unde este cunoscut sub numele de cafetieră italiană sau machinetta — , ci și model de design industrial celebru pe tot globul, expus în mari muzee, printre care Science Museum din Londra sau Muzeul de Artă Modernă din New York (MOMA). Modelul original era realizat din aluminiu și avea mâner din bachelită.

Renato Bialetti a trecut la cele veșnice săptămâna trecută, în orașul elvețian Ascona, iar copiii săi i-au îndeplinit ultima dorință și i-au pus cenușa într-o cafetieră Moka — modelul cu cea mai mare capacitate, de 24 de căni. Sfințirea acesteia a avut loc în biserica din Casale Corte Cerro, satul de baștină al industriașului, situat în nordul Italiei, în Piemont.

Cafetiera folosită pentru această ocazie cu totul specială este personalizată: poartă pe ea imaginea ''omului cu mustăți'', personajul din reclama cu desene animate care a impus în anii 1950 pe piața din Italia mașina Moka Express, din care există în lume aproximativ 300 de milioane de exemplare, menționează ziarul spaniol ''ABC''.

Renato Bialetti și-a vândut în 1986 firma, care a trecut ulterior prin mâinile mai multor proprietari și care în prezent își fabrică produsele în România.

ASGERRPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Un jandarm sibian de 43 de ani, coronasceptic, a murit după ce s-a infectat / Căpitanul Ionuț Câmpean, acum câte…

4 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

5 VIDEO Primul Guvern USL s-a făcut în Dubai, pe marginea piscinei hotelului Atlantis / Scheletele lui Ponta și Gh…