Cercetători chinezi au descoperit un mare număr de retroviruşi la peşti, amfibieni şi reptile (studiu)

Cercetători chinezi au descoperit un mare număr de retroviruşi la peşti, amfibieni şi reptile (studiu)

Un grup de cercetători chinezi a descoperit o amplă diversitate de retroviruşi, responsabili de multe boli, la peşti, amfibieni şi reptile, potrivit unui studiu publicat joi de revista de specialitate PLOS Pathogens.

Până acum, marea majoritate a investigaţiilor pe această temă s-au desfăşurat pe mamifere şi păsări, însă actualul studiu extinde spectrul şi la alte specii, fiind detectaţi peste 8.000 de retroviruşi endogeni, relatează EFE.

Retroviruşii, un tip de virus cu genomul ARN monocatenar de polaritate pozitivă, sunt responsabili de multe boli, inclusiv cancer şi SIDA. Pentru o mai bună înţelegere a acestui tip de virus, Xiaoyu Xu, de la Universitatea Nanjing Normal din China, a examinat rămăşiţele moleculare din ADN a 72 specii de peşti, 4 amfibieni şi 16 reptile.

Echipa condusă de Xu a identificat peste 8.000 de retroviruşi endogeni, altfel spus care se găsesc în codul genetic conservat, în genomul acestor specii.

Această descoperire, potrivit autorilor, amplifică în mare măsură numărul retroviruşilor cunoscuţi, sugerând că diversitatea acestui tip de virus care există la mamifere sau păsări ar putea fi mult mai mare decât se credea.

Pe de altă parte, analiza filogenetică a genomurilor analizate arată că mulţi retroviruşi de la peşti, amfibieni şi reptile şi-au schimbat "frecvent" gazda, notează cercetătorii.

Potrivit Xu, 92 de vertebrate care apar în acest studiu reprezintă doar 0,2 la sută din diversitatea vertebratelor neaviare sau mamifere, astfel încât este probabil ca mulţi retroviruşi endogeni să nu fi fost încă descoperiţi.

La specia umană există cinci retroviruşi identificaţi: Virusul Imunodeficienţei Umane de tip 1 (VIH-1), care provoacă SIDA; tipul 2 (VIH-2), un lentivirus; viruşii limfotropi umani pentru celule T tip I şi II (HTLV-I şi HTLV-II), corelaţi cu cancerul şi respectiv sindromul neurologic, şi XMRV. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …