Cercetătorii americani sunt îngrijorați de evoluția inteligenței artificiale

Cercetătorii americani sunt îngrijorați de evoluția inteligenței artificiale

Peste 700 de cercetători și șefi de companii, între care Ellon Musk, miliardarul fondator al companiei aerospațiale SpaceX, au lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, un apel privind utilizarea progreselor viitoare ale inteligenței artificiale în folosul societății, relatează marți AFP.

"Există deja un amplu consens potrivit căruia cercetările din domeniul inteligenței artificiale vor continua să progreseze și că impactul asupra societății probabil va crește", în sensul posibilității de a "eradica bolile și sărăcia". "Ținând cont de potențialul inteligenței artificiale, este important să-i studiem beneficiile și să evităm capcanele", au subliniat ei, într-o scrisoare deschisă publicată la 11 ianuarie de 'Future of Life Institute' (FLI).

FLI este un organism american non profit, cu membrii iluștri precum britanicul Stephen Hawking, Ellon Musk și George Church, profesor de genetică la Universitatea Harvard, sau actorul american Morgan Freeman.

Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice și se exprimă cu ajutorul unui computer, a avertizat de la începutul lunii decembrie asupra riscurilor pe care le prezintă dezvoltarea inteligenței artificiale.

Într-un interviu pentru BBC, fizicianul a declarat că acest tip de tehnologie s-ar putea dezvolta rapid și depăși omenirea — un scenariu similar filmelor 'Terminator'.

Universitatea Stanford din California a lansat, la sfârșitul lui decembrie, un proiect menit să anticipeze evoluția inteligenței artificiale în cursul următorilor o sută de ani, invitând experți în robotică și alte discipline să se mobilizeze.

Cercetătorii de la Stanford vor să examineze impactul pe care îl au mașinile capabile să învețe și să reflecteze asupra vieții oamenilor, precum și modul în care acestea lucrează și comunică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Umbrărescu și-a adus „monștrii” pe șantier să termine cei 10 km lipsă din Autostrada Vestului

4 Document secret rusesc obținut de Washington Post

5 Foarte interesante amănunte...