Cercetătorii au aflat secretul "celor mai rezistente animale din lume"

Cercetătorii au aflat secretul "celor mai rezistente animale din lume"

Oamenii de știință au descoperit secretul supraviețuirii tardigradelor, ființe considerate "cele mai rezistente animale din lume''. Aceștia au identificat o genă în aceste viețuitoare acvatice ciudate, considerate indestructibile, care le ajută să reziste fierberii, înghețării și radiațiilor, informează BBC. 

O echipă de cercetători de la Universitatea din Tokyo a descoperit că gena specifică tardigradelor codifică o proteină cu rol de protecție ce previne deteriorarea ADN-ului prin înfășurarea în jurul acestuia, precum o pătură.

Pentru a dezlega misterul din spatele ''armei secrete'' deținute de aceste animale microscopice, profesorul Takekazu Kunieda de la Universitatea din Tokyo și colegii săi au studiat tardigradele (Ramazzottius varieornatus), cunoscute și sub numele de urși de mare, timp de opt ani. Ei speră că în viitor descoperirea ar putea ajuta la protejarea în mod similar a celulelor umane, în special de efectul nociv al radiațiilor. ''Credem că există o comoară imensă acolo'', a declarat acesta pentru BBC referindu-se la misterele pe care le ascund încă aceste mici viețuitoare.

În 2007, un satelit al Agenției Spațiale Europene a purtat în spațiu câteva mii de tardigrade. Acestea nu numai că au supraviețuit în condițiile extreme ale spațiului cosmic, ci s-au și reprodus până la revenirea pe Pământ.

În prezent există peste 800 de specii de tardigrade ce au fost descrise de oamenii de știință și alte câteva mii care nu au fost încă studiate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”