Cercetătorii au descoperit noi gene care influenţează predispoziţia de a fi stângaci sau dreptaci (studiu)

Cercetătorii au descoperit noi gene care influenţează predispoziţia de a fi stângaci sau dreptaci (studiu)

O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a identificat 48 noi variante genetice în funcţie de care o persoană este stângace sau dreptace, ori ambidextră, în urma celui mai amplu studiu de acest tip, prezentat marţi, relatează agenţia Xinhua. În pofida acestei descoperiri, cercetătorii au subliniat că factorii de mediu au o influenţă mai mare în acest sens în comparaţie cu cei genetici.

Studiul a analizat datele genetice de la peste 1,7 milioane de persoane, identificând 41 de variante genetice asociate predispoziţiei de a fi stângaci şi şapte asociate tendinţei de a fi ambidextru.

Concluziile au reiterat, de asemenea, rolul relativ minor pe care îl joacă genetica în acest proces, a declarat unul dintre autorii principali ai cercetării, David Evans de la Diamantina Institute din cadrul Universităţii Queensland.

''Rezultatele analizelor noastre au sugerat că factorii genetici ar putea reprezenta doar un procent redus din variaţia preferinţei în ceea ce priveşte mâna dominantă, în timp ce factorii de mediu ar putea juca un rol mult mai important", a indicat Evans.

''Acest procentaj a fost similar în ceea ce priveşte capacitatea de a fi ambidextru, ceea ce înseamnă că factori precum rănirea unei mâini sau antrenamentul prin practicarea unui anumit sport sau deprinderea unui instrument muzical ar avea un rol important în capacitatea unei persoane de a utiliza la fel de bine ambele mâini'', a explicat cercetătorul.

Sarah Medland, coautoare a studiului şi director în cadrul QIMR Berghofer's Psychiatric Genetics Group, a explicat că motivele pentru care se doreşte înţelegerea factorilor care influenţează mâna dominantă sunt mai complexe. ''Deşi există o fascinaţie de lungă durată cu privire la motivul pentru care unii oameni sunt stângaci, iar alţii dreptaci este, de asemenea, o chestiune importantă de studiat deoarece mâna dominantă poate influenţa structura creierului şi modul în care funcţii diferite sunt localizate în creier'', a explicat Medland.

Predispoziţia pentru utilizarea cu precădere a uneia dintre mâini este observată încă din perioada intrauterină, potrivit cercetătorilor.

Procentul persoanelor stângace diferă de la o ţară la alta, fiind situată între aproximativ 3% şi 12%. În Australia, Marea Britanie şi Statele Unite, procentul persoanelor stângace este de circa 10%. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Planeta sexuală Oltenia / Elevă de 16 ani, prinsă de mamă în timp ce făcea sex cu profesorul de informatică, de 42 de ani

2 Răsturnare de situație! / Un moştenitor secret al celebrei avocate Paula Iacob revendică averea uriașă de 10 milioane de euro

3 Scandal sexual cu dansatoarea maneliștilor! Cristina Pucean îl dă în vileag pe Bogdan de la Ploiești!

4 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

5 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei