Cercetătorii au descoperit o metodă prin care zațul de cafea poate contribui la producția de beton cu 30% mai rezistent

Cercetătorii au descoperit o metodă prin care zațul de cafea poate contribui la producția de beton cu 30% mai rezistent

Cercetătorii de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne, cunoscut și ca Universitatea RMIT din Australia au descoperit că zațul de cafea poate fi folosit pentru producția de beton mai rezistent, a transmis agenția Xinhua, scrie Agerpres.

Zaț de cafea Foto: Pixabay.com

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zațul de cafea în "biochar" - bio-cărbune vegetal - printr-un proces care are un consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat emis de instituţia de învăţământ superior.

Descoperirea publicată în Journal of Cleaner Production este prima de acest tip care dovedește că zațul de cafea, un produs residual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăți betonul, se arată în comunicatul Universității.

Australia generează annual peste 75 milioane de kilograme de zaț din cafea măcinată – cea mai mare din această cantitate ajungând la gunoi. La nivel global, consumul de cafea generează anual 10 miliarde de kilograme de produs residual din cafea, potrivit Xinhua.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat