Cercetătorii au descoperit șapte exemplare de flori, în formă fosilizată, datând de acum 100 de milioane de ani

Cercetătorii au descoperit șapte exemplare de flori, în formă fosilizată, datând de acum 100 de milioane de ani

Doi cercetători americani susțin, într-un studiu, descoperirea a șapte exemplare de flori, în formă fosilizată, datând de acum 100 de milioane de ani, informează marți Xinhua.

Sursa foto: Oregon State University / Flickr

George Poinar Jr, profesor emerit la Facultatea de Științe a Universității Oregon, împreună cu Kenton Chambers, profesor emerit la Facultatea de Științe Agricole a aceleiași universități, au identificat florile ca provenind de la o nouă specie de copaci.

În studiul publicat în revista științifică Paleodiversity, cei doi cercetători au denumit descoperirea "Tropidogyne pentaptera" deoarece floarea are cinci petale late ("penta" înseamnă "cinci" în greacă, iar ''pteron'' semnifică ''aripă''). Florile măsoară între 3,4 și 5 milimetri în diametru, fiind necesar un microscop pentru studierea lor.

Pentru că florile au fost conservate foarte bine în chihlimbar birmanez, Poinar crede că "Tropidogyne pentaptera" a fost probabil un copac din pădurea tropicală.

Sursa foto: Oregon State University / Flickr

"Forma și nervurile lor seamănă cu cele din genul Ceratopetalum care trăiește în Australia și Papua Noua Guinee", a spus acesta, într-un comunicat de presă dat publicității marți.

Poinar crede că relația de înrudire dintre Tropidogyne datând din Cretacicul mijlociu, descoperită în Myanmar, care se numea înainte Burma, și genul Ceratopetalum din Australia, la peste 6.400 de kilometri, peste ocean, poate fi explicată prin istoria geologică a regiunii.

"Probabil zăcământul de chihlimbar din Myanmar făcea parte din India, care s-a desprins din supercontinentul Gondwanaland și a început să se deplaseze spre sudul Asiei", a precizat acesta. "Malaezia și Burma, s-au format în timpul Paleozoicului sau Mezozoicului printr-o desprindere de teren care a început să se deplaseze spre nord, odată cu aluviunile continentale."

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!