Cercetătorii britanici au găsit explicația științifică pentru închiderea ochilor în timpul sărutului

De ce oamenii închid ochii atunci când se sărută este o întrebare la care au încercat să răspundă cercetătorii de la Royal Holloway din cadrul Universității din Londra, concluzia acestora fiind că în acest fel se realizează o concentrare mai profundă asupra senzațiilor de atingere, potrivit site-ului ibtimes.co.uk.

"Conștientizarea tactilă depinde de nivelul perceptual îngreunat de o temă vizuală concurentă", au afirmat cercetătoarele Polly Dalton și Sandra Murphy în studiul publicat în 'Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance'.

Concentrându-ne puternic pe ceea ce vedem "reducem starea noastră de conștiență asupra stimulilor altor simțuri", a explicat Dalton, adăugând că a fost important pentru participanții la teste să fie conștienți de aceste efecte, deoarece alertele auditive și tactile sunt adesea folosite în situații de solicitare vizuală ridicată, precum conducerea unui autovehicul sau a unei aeronave care zboară.

Cu toate acestea, cele două cercetătoare nu au implicat în studiu oameni care se sărută. În schimb ele i-au determinat pe participanții la studiu să-și îndepliniească sarcinile vizuale în timpul monitorizării faptului dacă pot detecta concomitent ceva ce le atinge mâinile.

Cercetarea a arătat că abilitatea de a detecta senzații tactile s-a diminuat pe măsură ce senzațiile vizuale au devenit mai complexe. Uneori, oamenii doresc să se concentreze asupra senzațiilor tactile atunci când dansează, sărută și fac dragoste, a spus Dalton.

Ea a adăugat că aceste rezultate ar putea explica și de ce închidem ochii atunci când vrem să ne concentrăm atenția spre un alt sens. "Opturarea intrărilor vizuale lasă mai multe resurse mentale să se concentreze asupra altor aspecte ale experienței noastre", a sintetizat cercetătoarea.

Se știe că sărutul — fie cu ochii deschiși, fie închiși — are beneficii pentru sănătate atât pentru bărbați cât și pentru femei, deoarece eliberează endorfine care sporesc senzația de fericire și nivelul adrenalinei, acestea putând ajuta inclusiv la reducerea senzației de durere.

De asemenea, sărutul scade nivelul de cortizol, care poate ajuta la eliberarea de starea de stres, și, deși nu este un substitut pentru exercițiile fizice, contribuie la arderea a 2-3 calorii pe minut.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos